4 Tips voor het maken van een cv

Share

 

Een cv, oftewel een curriculum vitae, heb je nodig als je gaat solliciteren. In een cv vertel je wat over jouzelf, over jouw talenten en prestaties. Een cv maken kan best moeilijk zijn. Want hoe moet je dat doen? Jouw cv moet natuurlijk genoeg informatie bevatten. Daarnaast wordt het uiterlijk van jouw cv voor veel bedrijven steeds belangrijker. Weet je niet hoe je een cv moet maken? Dan heb jij geluk. Hier staan vier tips voor je opgeschreven voor het maken van een cv.

1: Maak jouw cv creatief en opvallend

Wanneer je een leuk bedrijf hebt gevonden, ga je solliciteren. Je hebt misschien wel eens gehoord dat de vormgeving van een cv heel belangrijk is. Waarom is dat zo? Het bedrijf waar jij gaat solliciteren heeft misschien wel heel veel sollicitatiebrieven binnengekregen. Jij moet zorgen dat je opvalt. Dat kun je niet doen door met het bedrijf face to face te spreken. Bedrijven scannen de cv’s en zien dus de vormgeving als eerste. Daarnaast, als je een creatief beroep hebt, is de vormgeving al helemaal belangrijk. Dan laat je door jouw cv ook jouw creativiteit zien.

Ga je niet solliciteren op een creatief beroep? Probeer dan ook je curriculum vitae te laten opvallen. Houd het wel zakelijk. Je moet immers wel professioneel overkomen.

2: Zorg voor overzicht in informatie

Het is een goed idee om zoveel mogelijk overzicht in jouw cv te creëren. Waarom? Dit voorkomt dat jouw cv er slordig uitziet. Ook zorgt het er voor dat je geen informatie over het hoofd ziet. Hoe creëer je overzicht in een cv? Door gebruik te maken van secties en tussenkopjes. Maak bijvoorbeeld tussenkopjes zoals:

  • werkervaring;
  • opleiding;
  • gegevens (leeftijd, adres etc.).

3: zet jouw sterke punten op jouw cv

Een bedrijf is vaak vooral benieuwd naar wat jij in huis hebt. Daarom is het ook goed om dit op jouw cv te zetten. Maak bijvoorbeeld een tussenkopje met: “Talenten en vaardigheden” en zet daar neer welke vaardigheden je hebt en wat je goed kan. Kun je goed communiceren met collega’s? Dan is het een goed idee om dat op jouw cv te zetten.

4: Maak het niet te lang

Een cv is eigenlijk een kort voorstel rondje. Je zet alleen het belangrijkste op jouw cv. Het is de bedoeling, dat het bedrijf na het lezen van jouw cv, jou uitnodigt voor een gesprek. Houd deze gedachte in jouw achterhoofd. Natuurlijk wil je veel over jezelf vertellen. Vertellen wat je allemaal kan en wat jouw talenten zijn maar dat komt wel bij het gesprek. Dan kan het bedrijf je nog allerlei vragen stellen over jouw werkervaring, talenten, opleiding etc.

Bestaat jouw curriculum vitae uit twee pagina’s? Zet dan het belangrijkste voorop. Je weet namelijk niet van te voren of ze wel op de tweede pagina kijken.

Versturen maar!

Met deze tips lukt het jou vast en zeker om een goede cv te maken. Stuur het cv samen met jouw motivatiebrief op en wacht af of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. 

Read more

Local News