Auto beperkt casco of all risk verzekeren?

Share

Als je een autoverzekering gaat afsluiten, heb je de keuze uit verschillende dekkingsvarianten. De verschillende opties zijn: WA, waarbij je alleen schade vergoed krijgt die je toebrengt aan anderen. All Risk, waarbij je ook vrijwel alles in je eigen auto vergoed krijgt, zelfs als het je eigen schuld is, en beperkt casco of WA+. Beperkt casco is een middenweg, waarbij minder vergoed wordt dan bij de allrisk, maar meer dan bij WA. Het kan lastig zijn om de juiste autoverzekering te vinden, daarom is verschillende autoverzekeringen vergelijken altijd handig.

Verschil beperkt casco en all risk

Het belangrijkste verschil tussen een beperkt casco en een all risk autoverzekering is wat voor schade je vergoed krijgt. Zowel beperkt casco als all risk vergoeden alle schade aan je auto door omstandigheden waar je niets aan kunt doen, zoals weersomstandigheden en diefstal, maar ook schade die je toebrengt aan anderen. Een all risk autoverzekering vergoedt daarnaast ook alle schade door eigen schuld, bijvoorbeeld als je tegen een paaltje gereden bent, en met een all risk verzekering ben je ook verzekerd voor schade door vandalisme. Bij beide dekkingen betaal je ook eigen risico, al kan het bedrag hiervan verschillen per verzekeraar.

Bij het kiezen en vergelijken van een autoverzekering spelen een aantal dingen mee. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van je auto, want die wordt ieder jaar minder waard. Ook is het handig om te kijken naar de waarde van je auto. Als je bijvoorbeeld een bijzonder type auto hebt, dan wil je daar een goede dekking voor. Als laatste moet je ook kijken naar je eigen financiële situatie.

Wanneer auto beperkt casco verzekeren?

Vaak is het niet nodig om een auto die ouder is dan 10 jaar all risk of beperkt casco te verzekeren, omdat de waarde van de auto gedaald is. Heb je een speciaal type of bijzonder model auto, dan kan het interessant zijn om je auto beperkt casco te verzekeren. Ook als je financiële situatie je de mogelijkheid geeft om schade zelf te betalen, kan een beperkt casco verzekering een goede uitkomst zijn.

Wanneer auto all risk verzekeren?

Als je auto minder dan 6 jaar oud is, is een all risk verzekering vrijwel altijd de beste keuze. Ook als je niet de financiële middelen hebt om schade aan je auto te kunnen betalen, of als je de auto gekocht hebt door middel van een lening, is het slim om je een all risk verzekering te nemen. Het afsluiten van een WA verzekering is in Nederland verplicht.

Read more

Local News