De 5 grootste voordelen van implantaten

Share

Een implantaat is eigenlijk een kunstwortel die in de kaak wordt bevestigd. Zo wordt er een geheel nieuwe ‘tand’ gecreëerd als een bestaande tand of kies mist. Op die manier lijkt het gebit weer compleet. Als er meerdere tanden of kiezen missen, kan er voor implantaten worden gekozen waarop een brug of prothese wordt geplaatst. Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een implantaat te kiezen. Hier moet echter ook een kanttekening bij worden geplaatst. Er moet namelijk genoeg bot in de kaak aanwezig zijn om het implantaat te kunnen plaatsen. Als er onvoldoende bot aanwezig is (bijvoorbeeld bij ouderen), dan is het plaatsen van een implantaat niet mogelijk.

Als het wel mogelijk is, bieden implantaten tal van voordelen. Nieuwsgierig geworden? Hieronder zetten we de vijf grootste voordelen op een rij. 

1. Zeer natuurlijke uitstraling 

Tandheelkunde cosmetisch is niet altijd even onopvallend. Soms worden er tactieken gebruikt waarbij duidelijk zichtbaar is dat er externe hulp is geweest. Als je houdt van een natuurlijke uitstraling, dan is een implantaat met brug een goede optie. De tandarts weet precies de juiste kleur te vinden, passend bij jouw eigen gebit. Hierdoor is het implantaat bijna niet te onderscheiden van jouw eigen tanden. Zo geniet je direct van een mooie lach en meer zelfvertrouwen. 

2. Kauwen als vanouds 

Het nadeel van sommige cosmetische ingrepen is dat kauwen anders voelt dan voor de ingreep. Je moet een geheel nieuwe manier ontwikkelen. Dat is bij een implantaat niet het gevoel. Deze heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar voelt ook als een echte tand. Hierdoor is kauwen als vanouds. Daarnaast ervaar je ook geen onnodige pijn door een kunstgebit of een slecht zittend frame. 

3. Voorkomt slinken van kaak en tandvlees

Zodra tanden weg zijn, zien we vaak dat de kaak en het tandvlees slinkt. Hierdoor krijgt het gezicht een andere vorm en is duidelijk zichtbaar dat er een paar tanden missen. Zelfs wanneer er uiteindelijk voor een kunstgebit wordt gekozen. Dankzij een implantaat wordt dit voorkomen. Het implantaat behoudt het kaakbot en het tandvlees en voorkomt slinken. Daarnaast wordt het implantaat geheel op maat gemaakt. Het is daarom ook niet nodig om de eigen gezonde tanden bij te slijpen en daarmee aan te tasten. 

4. Schade aan eigen tanden heeft geen invloed op het implantaat 

Als men een brug laat plaatsen en de omliggende tanden ontstoken raken, kan dit ook gevolgen hebben voor de brug. In sommige gevallen moet deze zelfs volledig vervangen worden. Dit is bij een implantaat niet het geval. Deze zal niet beïnvloed worden door de schade aan de eigen tanden, waardoor je hier veel langer plezier van hebt. Dit is met name een groot voordeel voor mensen met een slechter gebit. 

5. Meer zelfvertrouwen 

Misschien wel het grootste voordeel van een implantaat is dat het je weer meer zelfvertrouwen geeft. Je hoeft je lach niet meer te verbergen of onzeker te zijn over je gebit. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Read more

Local News