Elektrisch rijden zonder hoge aanschafkosten? Denk eens aan leasen!

Share

Steeds meer mensen zien de grote voordelen van elektrische rijden in. De schadelijke uitstoot die benzineauto’s hebben kan tot het verleden gaan behoren als mensen massaal elektrisch gaan rijden. En al kwamen we wat langzaam op gang, ook in Nederland maken meer en meer mensen de overstap naar een elektrische auto. Wat soms nog wel een belemmering vormt, zijn de hoge aanschafkosten. Gelukkig kun je een elektrische auto private leasen, zodat je dit kunt voorkomen.

Hij is van jou, maar niet helemaal

Particulier leasen wordt in Nederland steeds gebruikelijker, maar toch weet nog lang niet iedereen dat deze mogelijkheid er is. Een lease auto, daarbij denken de meeste mensen aan een auto van de zaak, iets dat je via je werkgever regelt.

Maar dat is lang niet meer altijd het geval. Je kunt namelijk ook als particulier steeds vaker een leaseregeling aangaan, al werkt dit natuurlijk net iets anders dan een zakelijke lease. Zo zal je zelf volledig voor de kosten op moeten draaien, en is de auto geen onderdeel van je salaris. Je krijgt te maken met vaste maandelijkse kosten, waarin alles is verwerkt: zowel de kosten die je betaalt om in de auto te mogen rijden als ook de kosten voor verzekering, wegenbelasting en onderhoud.

Anders dan bij een zakelijke lease, heb je bij private lease niks te maken met een bijtelling. Deze betaal je bij een zakelijke lease aan de Belastingdienst als je je auto ook privé gebruikt. Bij een privé lease gebruik je de auto sowieso privé, en meestal niet zakelijk, en is dit niet aan de orde.

Geen hoge aanschafkosten

Steeds meer mensen kiezen voor een leaseregeling voor hun auto, omdat zij het prettig vinden om met een vast bedrag per maand helemaal klaar te zijn, al moet er natuurlijk ook nog voor brandstof of opladen worden betaald. Vooral het feit dat er geen aanschafkosten hoeven te worden betaald speelt hierbij een grote rol.

Een elektrische auto kan bijvoorbeeld behoorlijk prijzig zijn om zelf aan te schaffen. Kies je echter voor een elektrische lease, dan betaal je vanwege de waarde van de auto misschien wel een wat hoger maandbedrag dan bij een benzineauto, maar verdien je dit al snel terug vanwege de lagere brandstofkosten. Elektriciteit is tenslotte goedkoper dan benzine. Op deze manier loop je de hoge aanschafkosten mis, en compenseer je de wat hogere maandkosten vaak al snel doordat je niet hoeft te tanken. Maar natuurlijk kun je ook om andere redenen kiezen voor een lease in plaats van een koop; veel mensen vinden het simpelweg prettig om zo min mogelijk omkijken te hebben naar hun auto en nooit het risico te lopen om voor hoge onderhoudskosten te komen staan.

Read more

Local News