Handige tips om het wooncomfort te verhogen 

Share

Een hoog wooncomfort is van essentieel belang om je fijn te voelen in huis. Merk je dat jouw huis nog niet echt als een thuis voelt? Of ervaar je veel ongemakken die ertoe leiden dat je minder geniet van jouw woning? Dan wordt het hoog tijd om hiermee aan de slag te gaan. Een laag wooncomfort heeft immers grote gevolgen voor jouw mentale en fysieke gezondheid. Maar hoe pak je dit aan? De onderstaande tips helpen hierbij. 

Zorg voor betere isolatie

Goede isolatie draagt bij aan een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Wanneer een woning onvoldoende is geïsoleerd, kan dit ertoe leiden dat de woning erg vochtig wordt en er veel tocht aanwezig is. Daarnaast kun je sneller geluidsoverlast ervaren en is het lastig om de temperatuur aangenaam te houden. Vooral oudere woningen zijn slecht geïsoleerd.

Bij betere isolatie kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van isolatieglas. Pas sinds de jaren ‘80 worden woningen standaard met dubbel glas uitgerust. Beschik je over een woning van voor die tijd? Dan is de kans groot dat er nog ergens in huis enkel glas aanwezig is. Dit heeft grote gevolgen voor het wooncomfort en de hoogte van de energierekening. Door alle ruiten in huis te vervangen door isolatieglas, creëer je een fijnere leefomgeving en geniet je van een fikse besparing op de energierekening. Is het op dit moment niet mogelijk om zulke grote aanpassingen te doen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden. Een tijdelijke oplossing kan bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips zijn. 

Soms zijn er ook andere dingen nodig om de woning beter te isoleren. Daarom is het verstandig om een expert mee te laten kijken. Waar schort het aan in huis? Hoe kun je ervoor zorgen dat deze optimaal geïsoleerd wordt? 

Voldoende ventilatie 

Goede isolatie kan ook nadelige gevolgen hebben. Althans, wanneer er geen rekening wordt gehouden met andere mogelijke effecten. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe lastiger het voor het huis is om op natuurlijke wijze te ventileren. Voldoende ventilatie is echter ook van belang voor een hoger wooncomfort. Wanneer een huis over onvoldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, kan dit leiden tot vocht- en schimmelproblemen. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Investeer daarom naast betere isolatie ook in voldoende ventilatieroosters of indien mogelijk een mechanisch ventilatiesysteem. 

Creëer meer privacy 

Woon je in een drukke straat? Dan wil je natuurlijk niet dat voorbijgangers constant naar binnen kunnen kijken. Je wilt je veilig kunnen voelen om te doen waar jij zin in hebt. Gewoon languit op de bank kunnen liggen, zonder dat de buren mee kunnen kijken. Probeer daarom zoveel mogelijk privacy te creëren met de juiste raambekleding. Er zijn ook speciale folies die je op het raam kunt plakken, zodat mensen niet naar binnen kunnen kijken. 

Wil je voorkomen dat het in huis erg donker wordt? Dan zijn er ook verschillende soorten raambekleding waarmee jij wel naar buiten kunt kijken en voldoende licht naar binnen haalt, maar buitenstaanders niet naar binnen kunnen kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jaloezieën.

Read more

Local News