Hoe help je je partner tijdens de zwangerschap?

Share

Is je vriendin of vrouw zwanger? Dat is natuurlijk prachtig nieuws! Hoewel je als man niet zelf het kind draagt of hoeft te bevallen, kun je zeker dingen doen om je partner zo goed mogelijk bij te staan. Lees snel verder.

Regelzaken en voorbereiding

Bereid de komst van het kindje alvast zo goed mogelijk voor. Hier kun je als man heel goed bij helpen, zeker als je partner het fysiek zwaarder krijgt. Richt samen de babykamer in: dit is een belangrijk onderdeel. Je kunt de meubels in elkaar zetten en meegaan naar de interieurwinkels. Koop ook samen de benodigde babyspullen, want dit is leuk om met elkaar te delen. En er zijn nog meer belangrijke dingen waar jullie je mee bezig kunnen houden. Het uitkiezen van de naam bijvoorbeeld! Ga op zoek naar leuke meisjes namen of juist jongens namen, zodra het geslacht van het kindje bekend is. Hoe meer namen je bekijkt, hoe groter de kans is dat je de ideale naam vindt. Verder is het slim om alvast de vluchtkoffer in te pakken, waar je je partner bij kunt helpen. Zo staat alles meteen klaar voor als het grote moment zich aandient. 

Opvoeding bespreken

Denk er alvast over na hoe je de opvoeding wilt aanpakken. Hier kun je vooraf goede gesprekken over voeren met je partner. Dit is verstandig, aangezien het onenigheid op een later moment voorkomt. Lees je in over het opvoeden van een kind. Dit zit ‘m in allerlei aspecten. Zo is het vandaag de dag steeds gebruikelijker om kinderen meer genderneutraal op te voeden. Meisjes mogen gewoon met vrachtauto’s spelen, en jongens met poppen. Je kunt er ook voor kiezen om je kind unisex namen te geven. Verder is het bij de opvoeding van een jong kind vooral heel belangrijk om veel liefde en aandacht te geven. Praat veel tegen het kindje en reageer enthousiast. Dit pakt een kind namelijk al meteen op, ook op jonge leeftijd.

Mee naar afspraken

Als zwangere zijn er veel afspraken om naartoe te gaan. Denk aan controles, echo’s en onderzoeken bij de verloskundige. Ga zoveel mogelijk met je partner mee, om haar te ondersteunen. Misschien lukt dit niet iedere keer door bijvoorbeeld je werk, maar doe er in ieder geval zeker je best voor. Jullie krijgen het kindje immers samen! Vraag aan je partner welke afspraken nog meer belangrijk zijn. Zo is het een optie om samen te oefenen voor de bevalling, of om mee te gaan naar zwangerschapszwemmen. Hoe beter je betrokken bent bij het hele proces, hoe meer je ervan weet. Op die manier kun je je ook goed voorbereiden op de bevalling en de eerste periode met het kindje. Onderschat dit niet!

Blijf in gesprek

Het is heel belangrijk om veel met je partner te praten over de komst van de kleine. Bespreek onder andere de plannen voor de opvoeding, zoals we hierboven al noemen. Check ook regelmatig in bij je partner. Hoe voelt ze zich? Wat kun je voor haar doen? Als je partner angstig is voor bijvoorbeeld de bevalling, is het aan jou om haar bij te staan. Stel haar gerust of ga op zoek naar oplossingen. Dit zijn nu juist de taken die je als man op je bordje kunt nemen – je hoeft immers niet de fysieke last van de zwangerschap te dragen.

Samen weg

Tot slot: ga nog even lekker weg met je partner. Dit is de zogenoemde babymoon, waarbij jullie nog samen met z’n tweeën genieten. Het is de laatste reis samen, voordat jullie ouders zijn. Genoeg reden dus om nog een mooie reis te maken. Ga voor een relaxte reis, in een luxe hotel bijvoorbeeld. Een hele actieve vakantie hoeft het immers niet te worden, als je partner zwanger is. Maar jullie maken wel echt nog even tijd voor elkaar vrij. Op die manier maken jullie nog een prachtige herinnering samen – de babymoon is niet voor niets zo populair.

Als partner kun je veel doen tijdens de zwangerschap. Blijf niet aan de zijlijn staan, maar betrek jezelf juist bij deze spannende en leuke tijd. Daar is je vrouw of vriendin ook heel blij mee.

Read more

Local News