Hoe richt je een mobielvriendelijke website in?

Share

Als je een website maakt, bekijk je ‘m met name via je laptop of een vaste computer. Dit nemen we dan ook vaak als uitgangspunt voor de look en feel van onze website of webshop. Vergeet echter niet dat het tegenwoordig ook enorm belangrijk is om een mobielvriendelijke website te hebben. Hoe dat werkt? We leggen je er graag meer over uit.

Waarom een mobiele responsive website?

Voordat we je uitleggen hoe je je website mobielvriendelijk inricht, vertellen we je eerst waarom dit essentieel is. Een mobielvriendelijke website, ofwel een mobiele responsive website, is zo belangrijk, omdat steeds meer mensen via hun telefoon websites bezoeken. Vaak worden websites zelfs vaker bezocht via een telefoon dan via een computer of laptop. Dan kan je website er dus maar beter goed uitzien op een mobiel! Gelukkig is dit eenvoudig te realiseren, met een gebruiksvriendelijk CMS via WordPress hosting. Zo maak je in eenvoudige stappen een toegankelijke website voor mobiel.

Responsief thema gebruiken

Je moet een thema gebruiken binnen je CMS dat responsief is. Dat is geen probleem: vandaag de dag zijn bijna alle thema’s responsief – zeker de moderne thema’s. Met name als je bij webhosting voor een CMS als WordPress kiest, waar honderden passende thema’s voor worden aangeboden. Een responsive design houdt in dat de website zich automatisch aanpast aan het device dat de bezoeker gebruikt. Dit zit ‘m onder andere in resolutie, menu’s en beeldgrootte.

Aanpassingen? Bekijk ze tevens voor mobiel

Voer je aanpassingen door binnen je website, bijvoorbeeld in je thema? Bekijk het resultaat niet enkel op een computerscherm, maar tevens op een telefoon. Het werkt het best om dit daadwerkelijk op een telefoon te doen. Al vind je bij het bewerken van je website tegenwoordig ook vaak een knopje om een voorbeeld te laten zien van de mobiele weergave. Zo kun je eenvoudig heen en weer switchen terwijl je de aanpassingen aan het maken bent. Mocht je de kennis hebben dat jouw website door bezoekers met name via hun mobiele telefoon wordt bezocht, is het zelfs slim om de aanpassingen mobile first door te voeren. Hierbij bekijk je pas later hoe de website er op een computerscherm uitziet, maar ligt je focus op de mobiele weergave.

Test voor mobiele toegankelijkheid

Nog een laatste tip: je kunt verschillende online tests uitvoeren waarin wordt gecontroleerd of je website mobielvriendelijk is. Zoek maar eens naar ‘Mobile friendly test website’ – en probeer het liefst meerdere opties uit. Je website krijgt een score na zo’n test, evenals tips voor verbetering. Denk aan knoppen die te klein zijn, letters die niet goed leesbaar zijn of afbeeldingen die niet snel genoeg laden. Dit kun je vervolgens allemaal weer aanpassen binnen je CMS. Vergeet niet om zo’n test regelmatig uit te voeren, om op de hoogte te blijven van de toegankelijkheid van je website.

Read more

Local News