Hoelang moet je herstellen van een haartransplantatie?

Share

Haaruitval is een probleem waar veel Nederlanders mee te maken krijgen. Vaak treedt dit pas op latere leeftijd op, maar sommige mensen hebben al op jonge leeft last van haaruitval. Behoor je tot de laatste groep? Dan zorgt dit ongetwijfeld voor frustraties. Er kunnen namelijk kale plekken ontstaan als jouw haren vroegtijdig uitvallen. Wanneer je hier iets tegen wilt doen, kun je voor een haartransplantatie kiezen. Omdat het om een medische ingreep gaat, ben je vast en zeker benieuwd hoe het herstel eruit ziet. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk hoelang je moet herstellen van een haartransplantatie.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met zantmankliniek.nl.

Minimaal twee dagen rust na een haartransplantatie

Voordat je een haartransplantatie ondergaat, word je plaatselijk verdoofd. Daarom denken veel mensen dat herstellen van zo’n ingreep niet nodig is. Toch is dit wel degelijk het geval. Het donor- en ontvangstgebied zijn namelijk gevoelig na de ingreep. Daarnaast kun je altijd een aantal dagen zien dat je een haartransplantatie hebt ondergaan. Gemiddeld is dit zo’n 10 dagen zichtbaar. Advies is om de eerste twee dagen na de ingreep rust te houden. Op deze manier kan jouw lichaam zich namelijk volledig focussen op het herstel van de behandelde gebieden. Neem je geen rust? Dan duurt het vaak (veel) langer voordat het donor- en ontvangstgebied volledig hersteld zijn.

Herstel hangt af van de techniek

De ene persoon herstelt sneller van een haartransplantatie dan de andere persoon. Daarnaast speelt de techniek die gebruikt wordt ook een rol. Bij veel haarklinieken kun je tegenwoordig namelijk kiezen voor Follicular Unit Transplantation (FUT) en Follicular Unit Extraction (FUE). Hieronder staan we kort stil bij beide technieken en kijken we hoe het met het herstel zit.

– FUT

Bij de FUT-techniek wordt er een stripje huid weggenomen uit de haarkrans aan de achterzijde van jouw hoofd. Dit wordt gedaan omdat haren in dit gebied niet gevoelig zijn voor hormonale veranderingen, waardoor ze straks niet langer uitvallen. De haarwortels worden vervolgens uit de huid verwijderd en elders op de hoofdhuid opnieuw geïmplanteerd. Doordat er een stripje huid wordt weggenomen, ontstaat er een wond. Deze moet na de behandeling gehecht worden. Daarom duurt het herstel bij de FUT-techniek langer. Daarbij komt dat er altijd een litteken zichtbaar blijft na de ingreep.

– FUE

In de meeste professionele klinieken voor haartransplantatie Nederland kun je tegenwoordig ook voor de FUE-techniek kiezen. Bij deze techniek worden de haarwortels een voor een weggenomen uit de haarkrans van jouw achterhoofd. Doordat dit met een holle micronaald of een boortje gebeurt, ontstaan er slechts kleine wondjes. Deze groeien vanzelf dicht, waardoor je minder lang hoeft te herstellen. Bovendien is er na de ingreep slechts een paar dagen zichtbaar dat je een haartransplantatie ondergaan hebt. Er blijven immers geen littekens achter.

Definitieve resultaat is niet direct zichtbaar

Als je niet bekend bent met een haartransplantatie, denk je mogelijk dat het resultaat van de ingreep direct zichtbaar is. Toch is dit niet het geval. Het definitieve resultaat van de behandeling is meestal na een jaar te zien. In de eerste maanden na een haartransplantatie kunnen de haren zelfs uitvallen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, want dit hoort bij het proces. Nadat haren uitgevallen zijn, beginnen haarzakjes namelijk nieuwe haren te produceren. Om er zeker van te zijn dat de ingreep geslaagd is, word je een jaar na de behandeling vaak uitgenodigd voor een controleafspraak. De behandeld arts kijkt dan of de haartransplantatie geslaagd is en of alles goed hersteld is.

Read more

Local News