Kan ik een wespennest in mijn tuin zelf verwijderen?

Share

Wil jij proberen om zelf een wespennest onschadelijk te maken? Voorkom dat je door wespen gestoken wordt. Zodra ze onraad ruiken, komen de wespen massaal hun nest uit en gaan ze op zoek naar degene die hun huis belaagt. In dit artikel leggen we uit waarom je het nest beter door een expert kunt laten verwijderen.

Voorkom plagen

Begin april gaat de jonge koningin op zoek naar een plek om een nieuwe kolonie te stichten. Een maand later verschijnen de eerste volwassen wespen: op dat moment is het nest nog vrij klein. Wil je zelf proberen om een nest te ruimen? Doe het niet! Het kan behoorlijk gevaarlijk zijn om zelf nestplaatsen te verwijderen. En als je de wespen slaat of hun nest vernietigt, verdedigen ze zich meteen… en dat kan je honderden pijnlijke steken opleveren. Blijf daarom kalm als ze om je heen cirkelen en bewaar daarnaast zoveel mogelijk afstand tot het nest.

Waar ontdek je wespennesten?

Wil je nieuwe wespennesten voorkomen? Ga in het voorjaar al op zoek naar beginnende nesten en doorzoek jouw tuin, zolder, garage, carport of tuinhuisje. Waar je de wespen tegenkomt, hangt voornamelijk van de weersomstandigheden af. Wanneer het in het najaar lang warm blijft, kunnen er bijvoorbeeld op zolder nieuwe nesten ontstaan. Vanaf de vliering kunnen ze vervolgens door allerlei gaten en kieren naar andere ruimtes kruipen. Zo komen ze terecht in je bad-, slaap- of woonkamer!

Risico’s

Wanneer je ze definitief weg wilt hebben, kun je jezelf beter op het wespennest zelf richten. Maar niet zonder eerst effectieve hulp in te schakelen, want een wespennest weghalen is niet zonder gevaar.  Ze worden namelijk bijzonder agressief als je hun nest kapotmaakt of als je naar ze slaat. Hoewel een steek in de basis niet riskant is, kunnen meerdere wespensteken tegelijk of een steek in de hals of mond wel gevaarlijk zijn. Komt er een zwerm op je af, dan kun je beter rennen voor je leven!

Wat te doen na een steek?
Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving wordt verstoord. Pas daarom goed op, want wespengif is levensgevaarlijk voor mensen en dieren die daarvoor allergisch zijn. Door één steek kan de tong flink opzwellen en/of de luchtweg afsluiten. Zie je dat de luchtwegen afgesloten worden, bel dan direct het alarmnummer en geef het slachtoffer een ijsblokje om zwellingen tegen te gaan. Is jouw huisdier gestoken door een wesp ? Breng hem of haar onmiddellijk naar de dierenarts toe.

Wil je een wespennest laten verwijderen? Neem voor persoonlijk advies contact op met een wespenexpert!

Read more

Local News