Losse diamant kopen? Hier moet je op letten

Share

Het komt steeds vaker voor dat mensen investeren in diamanten. Dat is een logische zet, omdat diamanten erg crisisbestendig zijn. Het is mogelijk om diamanten in juwelen te kopen, maar dit kan de waarde naar beneden halen. Om die reden kan je beter kiezen voor losse diamanten. Het is wel belangrijk dat je op een aantal zaken let tijdens het uitzoeken van een losse diamant. Wil je weten waar je dan precies op moet letten? Lees dan hieronder verder voor meer informatie.

Kleur, karaat, zuiverheid en slijpkwaliteit

In de wereld van diamanten zullen de 4C’s altijd voorbijkomen. Dit zijn de kleur, karaat, zuiverheid en slijpkwaliteit. Een losse diamant kopen, betekent dat je hierop moet letten. Deze vier punten bepalen namelijk onder andere de waarde van de losse diamant. De kleur wordt aangeduid met een bepaalde kleurgradatie. De kleurgradatie zal het waardevolst zijn.

Het karaat vertelt iets over het gewicht van de diamant. Dit betekent dat hoe hoger het aantal karaat is, hoe meer waarde de diamant is. Daarbij speelt de zuiverheid een grote rol. Een diamant kan namelijk onzuiverheden bevatten en dit heeft invloed op de waarde van de diamant. Als laatste is de slijpkwaliteit belangrijk, omdat deze jou bijvoorbeeld kan vertellen hoe de schittering is van de diamant.

Certificaat aanwezig

Laat het duidelijk zijn dat je losse diamanten zonder certificaat beter kan vermijden. Het is namelijk zo dat elke diamant een certificaat behoort te hebben. Op het certificaat worden bijvoorbeeld de 4C’s uitgebreid behandeld. Hierdoor weet jij zeker wat de waarde is van de losse diamant en dat de diamant echt is.

Het bekendste certificaat is die van de Gemological Institute of America. Dit wordt ook wel een GIA-certificaat genoemd. Door een diamant te kopen die voorzien is van een certificaat, heb je in ieder geval zekerheid dat jij een goede investering hebt gedaan.

Prijs voor de diamant

Het laatste waar je echt op wilt letten bij het investeren in diamanten, is uiteraard de prijs diamant. Het is goed om te weten dat het investeren in een diamant niet heel goedkoop is. Om die reden is het belangrijk dat je niet te veel betaalt voor de diamant. Dat zou natuurlijk heel erg zonde zijn als je er later achter komt dat de diamant helemaal niet zoveel waard is.

De prijs voor de diamant wordt in ieder geval beïnvloedt door de wereldeconomie. Tegenwoordig is de vraag naar diamanten erg hoog, maar het aanbod voldoet daar niet aan. Dit betekent dat er een duidelijke stijging van de waarde te zien is in de wereld van diamanten. Daarnaast werd het al eerder aangegeven, maar de prijs wordt natuurlijk ook bepaald door de 4C’s.

Read more

Local News