MNLK.nl | Fitness en sport

Share

Beginner in fitness en sport? Dit zijn de beste tips

Zet je net de eerste stappen in de sportschool of op het sportveld en heb je geen idee hoe je dit aanpakt als beginner in de fitness en sport wereld? Wees gerust. Het is namelijk echt niet zo spannend als het lijkt! Bovendien stond iedere sporter ooit in jouw schoenen… Bereid je voldoende voor en je zult merken dat je er snel plezier in krijgt. Met deze tips voel je je in no time thuis in de gym of op het veld.

Kies wat bij jou past

Zorg er als beginner voor dat je een vorm van sport of fitness uitkiest die past bij wat je leuk vindt. Doe je dat niet, dan is de kans dat je het volhoudt nagenoeg nul. Je hebt geen onuitputtelijke bron van wilskracht en motivatie en je zult meerdere keren per week tegen je zin trainen echt niet volhouden. Sport en zeker fitness kan heel leuk zijn, als je het op de juiste manier aanpakt! Kijk ook naar je agenda om te zien waar je de ruimte hebt om te gaan sporten. Zeker als je een gezin en een drukke baan hebt, kan het even puzzelen zijn om genoeg tijd voor je sport te vinden. 

Blijf jezelf uitdagen

Het leuke aan sporten en fitness is dat je jezelf ermee uitdaagt en je grenzen verlegt. Zeker met krachttraining zul je zien dat je steeds weer een stukje beter wordt, wat erg motiverend werkt. Stel dus doelen voor jezelf, zonder daar per se een einddatum aan te verbinden. Werk met een passend trainingsschema naar je doel toe. Daag jezelf uit door bijvoorbeeld nieuwe oefeningen onder de knie te krijgen, zoals de pull-up – al dan niet met gewicht. 

Werk met een schema

Door met een goed schema te werken, weet je zeker dat je op de juiste manier aan je fysiek timmert. Je kunt in je schema de focus leggen op wat jij het leukst of het belangrijkst vindt om aan te werken. Wil je bijvoorbeeld sterkere armen, dan kun je flink je biceps trainen. Of ga voor een sterkere core met de nodige compoundoefeningen en gerichte buikspieroefeningen. Een schema geeft veel houvast, zodat je precies weet wat je moet doen om vooruitgang te boeken. Dat scheelt jou ook weer het nodige nadenken en keuzestress voor elke training. 

Neem voldoende rust

Je zult misschien denken dat meer beter is wanneer het op fitness en sport aankomt, maar ook rustdagen horen bij je progressie! Je spieren hebben één tot drie dagen nodig om te herstellen, afhankelijk van hoe zwaar je ze belast. Trainen en spierpijn gaan vaak hand in hand, maar weet dat spierpijn niet noodzakelijk is voor spiergroei. Put jezelf dus niet in elke training helemaal uit, dat is nergens voor nodig. Neem dus elke week één tot drie rustdagen waarop je niet in de ijzers hangt.

Read more

Local News