Onze zomers veranderen: wat doet dat met je dak

Share

Het kan echt niemand ontgaan zijn: onze zomers zijn de laatste jaren aan het veranderen, en flink ook. Niet alleen schijnt de zon veel vaker en feller, we krijgen ook meer en meer te maken met flinke hoosbuien. Zijn onze daken daarop voorbereid? Wat kun je zelf doen om je dak aan te passen aan de nieuwe zomers?

Veel zon en water

In de zomers van de laatste paar jaren wisselen zon en water elkaar af. Veelal hebben we te maken met lange droge periodes, met heel veel zon en sterk oplopende temperaturen. Deze worden vergezeld door, en soms afgesloten met, behoorlijk pittige buien. Vaak valt er in korte tijd enorm veel neerslag.

Naast de natuur, hebben ook de daken van onze huizen behoorlijk te lijden onder deze nieuwe Nederlandse zomers. Ze staan opeens vele uren meer vol in de zon, en moeten daarnaast ook nog eens flinke hoeveelheden water weten te verwerken. Kunnen ze dat wel aan?

Over het algemeen luidt het antwoord gelukkig ‘ja’. Onze daken zijn gebouwd om tegen weer en wind te kunnen, en laten zich niet zo snel uit het veld slaan. Zeker schuine daken, vooral als zij van stenen dakpannen zijn voorzien, kunnen goed tegen de veranderende omstandigheden. Vinden er tijdens de buien ook windstoten plaats kan er wellicht eens een dakpan of wat sneuvelen, maar doorgaans redden deze daken zich goed. Veel platte daken hebben het echter wat zwaarder.

Het ligt aan het soort materiaal

Of jouw platte dak goed om kan gaan met de veranderende weersomstandigheden, is voor een heel groot deel afhankelijk van het materiaal van de dakbedekking dat erop is gebruikt. Bitumen is wat dat betreft traditioneel veelgebruikt en, helaas, niet heel goed bestand tegen weer en wind. Dit materiaal heeft namelijk als nadeel dat het reageert met Uv-straling, en daarmee zijn werking verliest. Ook grote hoeveelheden water hebben dit effect. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het materiaal, of het kan gaan afbrokkelen. Het gevolg? Lekkage, en daar zit niemand op te wachten.

Is de dakbedekking van EPDM, dan heb je meer geluk. Een EPDM dak kan namelijk wél tegen Uv-straling en vocht, en raakt zijn werkzaamheid hierdoor niet kwijt. Om die reden kan een dergelijk dak tot wel 50 jaar meegaan. Prettig is dat er gedurende de looptijd ook nauwelijks kans is op scheurtjes en al helemaal niet op afbrokkelen. Alhoewel EPDM een hogere aanschafprijs heeft dan bitumen, wordt deze dakbedekking om bovengenoemde redenen in hoog tempo steeds populairder.

Read more

Local News