Sloopwerkzaamheden kunnen flink wat tijd in beslag nemen. Ze zijn echter in veel gevallen wel noodzakelijk om een grote verbouwing te kunnen starten. Stiekem is het ook iets wat veel mensen hopen zelf op zich te nemen om zo geld te besparen. Maar wist je dat er ook bij sloopwerkzaamheden veel komt kijken? Hoewel het inderdaad iets is wat je veelal zelf kunt doen, is het dan ook wel belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en alvast wat voorbereidend werk te doen. Maar waar moet je eigenlijk aan denken voordat je gaat slopen voor een verbouwing? Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Afval afvoeren
Wees je eerst bewust van de hoeveelheid afval die vrijkomt tijdens het slopen. Al dat puin moet wel afgevoerd worden. Het kan niet in de woning blijven liggen. Niet alleen omdat dit onveilig is voor de werklui, maar ook omdat het simpelweg de werkzaamheden kan belemmeren. Daarom moet je eerst bedenken hoe en waar het afval afgevoerd kan worden.
Een grofvuil container in Amsterdam huren is zeker een aanrader. In de meeste gevallen mag je deze voor een kortere periode voor of achter het huis plaatsen. In overleg met de buren zou het wellicht ook op een openbare parkeerplek voor de woning kunnen. De container blijft de door jou aangegeven periode staan en wordt vervolgens opgehaald, waarna het vuil direct afgevoerd wordt. Zo heb jij hier geen omkijken naar en kun je onbeperkt vuil storten in de container totdat deze vol is. Dat komt zeker van pas bij grote sloopwerkzaamheden.
Vergis je zeker niet in de hoeveelheid puin die vrijkomt. Dit is bijna onmogelijk om telkens zelf af te voeren. Dat neemt ongelooflijk veel tijd in beslag. Een container of puinzak is dan ook absoluut onmisbaar.
Ga je op de eerste of tweede verdieping slopen en wil je niet telkens van boven naar beneden lopen om het puin af te voeren? Huur of koop dan een stortkoker of stortslurf.
Goed gereedschap
Bedenk ook dat je over voldoende gereedschap moet beschikken om de sloopwerkzaamheden efficiënt uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een betonboor, muurzaag, moker, slijptol en ga zo maar door.
Houd niet alleen rekening met gereedschap om de sloopwerkzaamheden uit te voeren, maar bedenk ook welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen. Zeker tijdens het slopen kunnen er nogal gevaarlijke situaties ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld scherp materiaal tegenkomen, er kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen of je kunt kleine deeltjes in je oog krijgen. Draag daarom tijdens het slopen altijd beschermende kledij. Denk hierbij aan een mondkapje, veiligheidsbril, werkschoenen, werkhandschoenen en eventueel zelfs een helm.
Vraag om hulp
Enkel een keuken of badkamer slopen is misschien nog wel zelf te doen. Maar wat als je in het gehele huis sloopwerkzaamheden moet verrichten? Dat kost héél veel tijd en energie. Wees daarom ook niet bang of te terughoudend om hulp te vragen. Vele handen maken licht werk.