Verduurzaam je huis door je ramen te vervangen

Share

In Nederland zijn we al geruime tijd bezig met het verduurzamen van onze woningen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Eén van de maatregelen die we kunnen nemen om onze woning te verduurzamen, is het vervangen van onze ramen door HR++ glas of triple glas. Hierbij kunnen we gebruik maken van de ISDE subsidie.

Wat is HR++ glas en triple glas?

HR++ glas en triple glas zijn beide vormen van isolatieglas. Het verschil tussen beide is het aantal glaslagen en de dikte van de glaslagen. HR++ glas bestaat uit twee glaslagen met daartussen een spouw van gas. De spouw is gevuld met edelgas zoals argon, waardoor de isolatiewaarde hoger wordt. Triple glas bestaat uit drie glaslagen met daartussen twee spouwen van gas. Hierdoor is de isolatiewaarde van triple glas nog hoger dan die van HR++ glas. Wel is het belangrijk om te weten dat bij triple glas ook de kozijnen vervangen moeten worden, omdat het glas te dik is om in bestaande kozijnen te passen. Hierdoor vallen de kosten voor triple glas veel hoger uit en wordt HR++ glas vaker gekozen. 

Waarom HR++ glas of triple glas?

Het vervangen van enkel of dubbel glas door HR++ glas of triple glas heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een betere isolatie van de woning, waardoor er minder warmte verloren gaat. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard te werken om de woning op temperatuur te houden, waardoor er minder gas wordt verbruikt en er dus minder CO2-uitstoot is. Daarnaast zorgt het voor een comfortabeler binnenklimaat, omdat er minder tocht en koudestraling is. Ook kan het zorgen voor een lagere energierekening, omdat er minder gas wordt verbruikt.

ISDE subsidie op HR++ glas en triple glas

Om het vervangen van enkel glas door HR++ glas of triple glas te stimuleren, is er de ISDE subsidie. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie is bedoeld voor particuliere woningeigenaren, maar ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en woningbouwverenigingen. De subsidie is een tegemoetkoming in de kosten van de aanschaf van HR++ glas of triple glas.

Voorwaarden ISDE subsidie

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie voor HR++ glas of triple glas, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet er HR++ glas of triple glas worden geplaatst ter vervanging van enkel of dubbel glas in een bestaande woning of appartementencomplex. Daarnaast moet de aanvraag worden gedaan nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Ook moet het HR++ glas of triple glas voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Zo moet het HR++ glas minimaal een U-waarde hebben van 1,2 W/m²K en moet het triple glas minimaal een U-waarde hebben van 0,7 W/m²K. De U-waarde geeft aan hoeveel watt (W) per vierkante meter (m²) verloren gaat bij één graad temperatuurverschil Kelvin (K) tussen binnen en buiten. In mensentaal betekent dit dus dat de U-waarde aangeeft hoe goed of slecht jouw ramen isoleren. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Ten slotte moeten de nieuwe ramen geplaatst worden door een professionele glaszetter.

Read more

Local News