Waarom kinderen zo graag voetbalkleding dragen

Share

In iedere klas zie je er wel een aantal zitten. Kinderen in trainingspakken, alsof ze net van het veld af komen rennen. In een gemiddelde basisschoolklas kan het zomaar gebeuren dat een jongen in een Barcelona shirt gezellig naast een meisje in een Real Madrid tenue aanschuift.

Waar komt deze drang naar het dragen van voetbalkleding vandaan? En is het eigenlijk erg, dat sommige kinderen het liefst iedere dag in sportkleding rondlopen, ook op momenten dat ze helemaal niet aan het sporten zijn?

Het is een deel van hun identiteit

De reden dat veel kinderen kiezen voor sportkleding, en dan met name voetbalkleding van bekende clubs, is om iets uit te dragen. Het fan zijn van een bepaalde club, is net zoiets als horen bij een bepaald groepje of het volgens (of juist niet) van een bepaalde trend. Het is een deel van de identiteit van een kind. Kinderen laten ermee zien welke club zij steunen, en dat ze sowieso ‘iets met voetbal hebben’.

Voor kinderen is dit een makkelijke en veilige manier om hun identiteit, hun persoonlijke voorkeur voor iets, duidelijk kenbaar te maken. Ze dragen de kleding om te laten zien waar zij van houden, en daarmee ook duidelijk te maken wie zij zijn, of wie zij bewonderen. Het kiezen voor het dragen van sportkleding, zeker als het van een bepaalde club is, is dus vaak niets anders dan ergens bij willen horen, of het juist afzetten tegen de massa. Als alle voetballers in de klas fan zijn van Real Madrid, laat je door in een Barcelona shirt niet alleen zien dat jij een andere voorkeur hebt, maar ook dat je niet bang bent om deze uit te dragen.

Het zit zo lekker

Een andere belangrijke reden waarom kinderen graag sportkleding dragen, is een hele praktische. Sportkleding zit namelijk gewoon erg lekker. Geen knellende broekrand, geen shirt dat niet meegeeft als je beweegt.

Sportkleding is hartstikke comfortabel, en zeker beweeglijke kinderen zullen er al snel de voorkeur aan geven. En alhoewel sommige scholen er regels over hebben, zij willen niet dat kinderen sportkleding dragen in de les, vinden de meeste het geen probleem als je kind in een FC Barcelona trainingspak op school verschijnt. Of je een kind ook tijdens een familiebezoek of een diner in een restaurant in trainingspak laat lopen, is aan jou. Sommige ouders zien op deze momenten liever wat nettere kleding, terwijl anderen er hooguit met hun kind over praten, maar de beslissing aan hem of haar overlaten.

Read more

Local News