De watersport wakeboarden is een vorm van waterskiën. In 1980 liet de Californische surfer Tony Finn zich door een speedboot voorttrekken op een soort surfplankje. Tegenwoordig wordt wakeboarden gedaan met een wakeboard. Een wakeboard, dat een beetje lijkt op een snowboard, is niet erg buigzaam. In het midden is dit board breder dan aan de uiteinden. Om toch nog balans te houden op het water is de onderkant voorzien van twee vinnen. Het wakeboard beschikt ook over een kunststofkern met daaromheen glasvezel.
Met een wakeboard kan je fantastisch stunten, dit doe je namelijk met de hekgolf van de boot. Door hard op de hekgolf af te gaan kan er een sprong worden gemaakt. Bij het wakeboarden wordt de hekgolf dus gebruikt als schans
Wakeboard soorten en modellen
De drie soorten wakeboards zijn de kabelwakeboard, de bootwakeboard en de crossoverwakeboard. De onderkant van een wakeboard heeft een bepaalde vorm. De vorm bepaalt de manier waarop kan worden gevaren. Er kunnen vier verschillende vormen of modellen worden onderscheiden. Bij de Continuous rocker is er een kromming over de gehele plank. Met deze plank kun je zacht en voorspelbaar boarden. De 3-stage rocker is een wakeboard met een plat middenstuk. Bij de tip en tail is er een kromming. Met dit board kun je hoge sprongen maken. In de hybride rocker, een combinatie van de Continuous rocker en de 3-stage rocker is het beste van die twee boards gecombineerd. Met de op het snowboard geïnspireerde Camber rocker, die een bolling heeft in het midden van de plank, kun je soepel over het water heen glijden.
Supboarden met een supboard
Als het wakeboarden wat te snel gaat, kun je ook kiezen om te gaan supboarden. Je staat bij het supboarden op een supboard en je beweegt je voort met een lange peddel. SUP staat daarom voor Stand Up Paddle boards. Deze sport, die afkomstig is uit Hawaï, kan zowel op vlak water als op zee worden uitgeoefend. De lengte van een supboard is minimaal 3 meter. De peddel heeft een lengte van tussen de 180 en 230 cm. Het supboarden is door de laagdrempeligheid explosief gegroeid. Bij een supboard zijn de lengte, de breedte en het volume belangrijke kenmerken. Een lang board is sneller, maar wel minder wendbaar. Een breed board is weer stabieler dan een smal board. Een supboard met veel volume heeft meer draagvermogen dan een supboard met minder volume. Dit volume heeft invloed op de stabiliteit. Koop je een supboard? Dan kan het juiste volume van dat board bepaald worden als bekend is hoe zwaar je bent.
Kiezen voor een opblaasbare of een harde SUP
Besluit je om een supboard te kopen? Dan moet je kiezen tussen een opblaasbare of een harde SUP. De performance van een harde SUP is altijd beter dan de performance van een opblaasbare SUP. Heb je gebrek aan ruimte? Dan is een opblaasbare SUP zeker een goed alternatief. Een opblaasbare SUP is ook makkelijker te vervoeren. Bovendien beschadigt een SUP minder snel. Vind je de performance het belangrijkste? Kies dan voor een harde SUP. Met een harde SUP kunnen makkelijker lange afstanden worden afgelegd. Bovendien heb je door de hogere stijfheid een directer SUP gevoel. Je kunt met een harde SUP het water op zonder deze eerst op te pompen.