Wat hebben zzp’ers geleerd van de coronacrisis?

Share

Het zijn ongekend onzekere tijden, ook voor ondernemers. Waar de ene zzp’er nog evenveel knaken verdient, is de andere in één klap al zijn klussen kwijt. Deskundigen voorspellen dat we, na het coronavirus, met nieuwe pandemieën te maken zullen krijgen. Hoe kunnen ondernemers zich op zo’n turbulente toekomst voorbereiden? En hoe komt een aov verzekering voor zzp’ers daarbij van pas? Dit zijn drie lessen die je als zzp’er uit de coronacrisis kunt trekken.

1. Verzeker jezelf van een inkomen

Hoewel het missen van inkomsten door afgezegde klussen onder het ondernemersrisico valt, kun je op dit moment een beroep doen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Dit is de tijdelijke overbruggingsmaatregel voor levensvatbare bedrijven die tijdelijk in de problemen zitten. Toch is zo’n reddingsboei niet iets waar je ook in de toekomst op kunt vertrouwen. Zorg daarom altijd voor een buffer.

Daarnaast ligt arbeidsongeschiktheid altijd op de loer, ook buiten tijden van een virusuitbraak. Bij langdurige ziekte helpt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers je uit de brand. Hiermee ben je bij arbeidsongeschiktheid verzekerd van een inkomen, tegen een betaalbare en fiscaal aftrekbare premie. Denk aan uitval door bedrijfsongevallen, een burn-out, zwangerschap of, jawel, een virus.

2. Stel algemene voorwaarden op

Spreid je financiële risico door met meerdere opdrachtgevers te werken. Maak van tevoren duidelijke afspraken met je opdrachtgever, ook over eventuele annulering. Zo kun je onder (een deel van) je kosten uitkomen, zoals het huren van ruimte.

Zorg daarnaast dat je algemene voorwaarden hebt waarin staat dat de opdrachtgever financieel aansprakelijk is bij annulering. Neem daarin ook een overmachtsclausule op. Overmacht betekent namelijk niet automatisch dat je opdrachtgever je niet meer hoeft te betalen.

Extra tips:

  • Als je geen algemene voorwaarden hebt, vermeld dan in je offerte iets over eventuele annulering.
  • Kijk of het mogelijk is om de opdracht op een later moment uit te voeren en stel dit voor aan je opdrachtgever. Dan ben je die klus en inkomsten in ieder geval niet kwijt.
  • Onderhandel met je opdrachtgever en doe een concreet voorstel als je gemaakte kosten (deels) vergoed wil hebben.
  • Je kunt geen algemene voorwaarden opstellen en toepassen op een reeds geaccepteerde klus die geannuleerd is.

3. Zorg voor een gezonde thuiswerkplek

De coronacrisis stelt het aanpassingsvermogen van zzp’ers goed op de proef. Als je je werk thuis kan uitvoeren, zorg dan dat je kunt terugvallen op een prettige en praktische thuiswerkplek:

  • Gebruik een verstelbaar bureau met ruim werkvlak (minimaal 140 x 70 cm) zodat je de benen kan strekken en het computerscherm ver genoeg staat.
  • Werk op een ergonomische bureaustoel waarvan de zithoogte, de hoek van de zitting, de hoek van de rugleuning en de armleuningen verstelbaar zijn.
  • Plaats, waar nodig, zonwering en indirecte verlichting zodat je geen storende schaduwen of weerspiegelingen op de toetsen en het beeldscherm ziet.
  • Let op de akoestiek als je veel zakelijke (video)calls hebt. Verkies vloerbedekking of hout boven plavuizen of tegels, zodat het minder galmt.

Read more

Local News