Wat weet jij over paddenstoelen?

Share

Het is voor veel kinderen één van de eerste liedjes die ze leren, die ene over de kabouter op de paddenstoel. En ook tijdens een wandelingetje tijdens de herfst spreken paddenstoelen flink tot onze verbeelding, zeker de rode exemplaren met witte stippen. Maar wat weet jij nu eigenlijk echt over paddenstoelen?

Zonder de juiste kennis kun je er maar beter vanaf blijven

Hoeveel paddenstoelen denk jij dat er wereldwijd bestaan? Eerlijk zeggen. Paar honderd, misschien? Duizend? Veel meer kunnen het er niet zijn, toch? Toch wel. Er zijn er wereldwijd ongeveer 14.000. Tenminste: zoveel kennen we er nu. Het vermoeden bestaat dat er nog aardig wat soorten leven die we nog niet ontdekt hebben.

Ruim 5000 hiervan komen ook in Nederland voor. Heb jij ze allemaal al eens gezien? Waarschijnlijk niet. Niet alleen zitten er zeldzame exemplaren tussen, veel soorten lijken ook behoorlijk op elkaar. Ze hebben allemaal zo’n beetje dezelfde opbouw, een steel met een hoedje erop. Op basis van kleur kun je er een aantal van elkaar onderscheiden, zo met het blote oog, maar om alle soorten te kunnen herkennen en benoemen moet je wel een paar jaar studeren.

Dat is ook meteen het gevaarlijke van paddenstoelen. Omdat er exemplaren zijn die giftig zijn voor mensen, wordt sterk aangeraden ze niet zelf te gaan plukken. Ook niet als je denkt een niet giftig exemplaar te zien. Want doordat veel van hen zo ontzettend op elkaar lijken, kun je zonder een jarenlange studie simpelweg nooit zeker weten met welke soort je te maken hebt. Blijf er dus vooral vanaf, en laat plukken aan de echte kenners over.

Je kunt ze ook zelf kweken

Wist je dat je paddenstoelen ook zelf kunt kweken? Dat is niet zo lastig als het lijkt. Je hebt er sporen voor nodig, feitelijk de zaden van de paddenstoel, de juiste temperatuur en de juiste vochtigheidsgraad.

De meeste paddenstoelen die thuis worden gekweekt zijn de zogenaamde paddo’s, paddenstoelen voor recreatief gebruik. Deze kennen een hallucinerende werking, en dat is precies waarnaar de kwekers ervan op zoek zijn. Veel meer informatie over paddo’s is hier te vinden: https://www.zamnesia.nl/94-paddos.

Belangrijk als je zelf paddo’s gaat kweken, is dat je je sporen haalt bij een betrouwbare winkel. Ook hier geldt weer dat je echt de zekerheid moet hebben over welke soort paddenstoel je in huis haalt. Bovendien kun je bij een goede smart shop ook advies krijgen over het gebruik ervan. Belangrijk, want je moet bijvoorbeeld rekening houden met je lichaamsgewicht voor je eraan begint. Hoe lichter je bent, des te lichter ook de dosering moet zijn.

Read more

Local News