Eigen baas zijn betekent dat je anders met geld omgaat dan je gewend was als werknemer. Zo moet je als ondernemer bijvoorbeeld regelmatig investeren. En het kan zijn dat je hier niet direct het geld voor beschikbaar hebt. Zeker als het gaat om een groot bedrag. Wil je een bedrijfslening aanvragen hiervoor? Dan wil je vast en zeker weten wat de kosten zijn als je daarvoor kiest. Wij zetten ze graag op een rij voor je.
Zo werkt een bedrijfslening
Het principe van een bedrijfslening is gelijk aan dat van een privélening. Kort door de bocht leen je geld van een geldverstrekker om te kopen wat je nodig hebt en daar betaal je een rente voor. Over de aflossing van de lening maak je ook afspraken zodra je hem afsluit. Met de bedrijfslening heb je eindelijk genoeg liquide middelen om de grote investering te doen die je nodig hebt om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Dat helpt om in de toekomst nog makkelijker een lening te krijgen, want succesvol zakendoen is de weg naar betere kredietwaardigheid. En dat maakt het afsluiten van een bedrijfslening over een aantal jaren misschien net iets eenvoudiger.
Het verschil tussen een lening en krediet
Je kunt er ook voor kiezen om een krediet af te sluiten in plaats van een lening. Maar wanneer doe je dat en wat is het verschil? Simpel gezegd is een krediet een bankrekening waar je in het rood kunt staan. Je krijgt van de bank de ruimte om meer geld uit te geven dan je op de rekening hebt. Dat zorgt voor extra flexibiliteit. Het verschil met een bedrijfslening is dat je die lening juist afsluit met een bepaald investeringsdoel in het achterhoofd. Daar zit een einddatum aan. Bij een krediet in principe niet.
De kosten van een bedrijfslening en -krediet
Een bedrijfslening kost je minder geld dan een bedrijfskrediet. Dat heeft onder andere te maken met het rentepercentage, dat afhankelijk is van hoe financieel gezond je bedrijf is. De rente van een bedrijfslening is zo’n 3% tot 9% van het geleende bedrag. Bij een zakelijk krediet kan de rente 5,2% van het opgenomen bedrag zijn per jaar, maar ook 9%. Een lening los je in maandelijkse termijnen af, bij een krediet los je 1,5% van het opgenomen bedrag af per keer. Voor een bedrijfslening berekent de bank afsluitkosten: 1% van het leenbedrag met een maximum van € 5.000. Bij het zakelijk krediet betaal je servicekosten van 0,05% van de toegestane limiet.
Hoe lager het geleende bedrag, hoe lager de rentekosten
Door de aflossing die je maandelijks doet op je bedrijfslening, wordt het openstaande bedrag steeds kleiner. Zo dalen ook de rentekosten elke maand. Dat is nog een voordeel van een bedrijfslening ten opzichte van een krediet.