Wijn kopen als niet-wijnkenner? Let op deze zaken!

Share

Als je van wijn houdt, drink je geregeld een glaasje. Toch betekent dit nog niet dat je ook verstand hebt van wijnen. Hierdoor weet je misschien niet welke wijn je moet kiezen als je voor het schap in de supermarkt of slijterij staat. Wil jij het jezelf makkelijker maken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal belangrijke zaken op een rijtje om als niet-wijnkenner rekening mee te houden bij wijn kopen.

Druivenrassen

Het is je vast niet onbekend dat wijn gemaakt wordt van druiven. Toch smaakt iedere wijn anders, want er zijn talloze druivenrassen. Zo zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Pinot Noir, Primitivo en Malbec druivenrassen waarvan rode wijn gemaakt wordt. Voor witte wijn worden vaak druiven van de rassen Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Verdejo, Grüner Veltliner of Riesling gebruikt. De druivenrassen Grenache, Syrah, Tempranillo en Cabernet Sauvignon worden op hun beurt vaak verwerkt tot rosé.

Door het grote aantal druivenrassen kunnen wij ons goed voorstellen dat je als niet-wijnkenner door de bomen het bos niet meer ziet. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je verschillende wijnen proeven. Noteer iedere wijn die je drinkt en vermeld hierbij van welk druivenras hij gemaakt is. Vergeet niet om erbij te zetten of je de wijn lekker vond. Op deze manier ontdek je na verloop van tijd waarschijnlijk dat je een voorkeur hebt voor een bepaald druivenras.

Land van herkomst

Een veelgemaakte fout bij wijn kopen is dat mensen alleen kijken naar het druivenras. Je denkt misschien dat wijnen van hetzelfde ras ook hetzelfde smaken, maar dat is meestal niet het geval. Sommige rassen groeien namelijk in verschillende landen, waardoor ze een eigen smaak hebben. Ga je als niet-wijnkenner wijn kopen? Let dan ook op het land van herkomst. Proef eventueel wijnen van hetzelfde druivenras uit verschillende landen. Je ontdekt op deze manier waar je persoonlijke voorkeur ligt.

Uiterlijk van de fles

Sommige niet-wijnkenners laten zich leiden door het uiterlijk van de fles bij wijn kopen. Zo denk je misschien dat een wijn lekkerder is als hij in een mooie, sierlijke fles zit. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Wijnen die op ambachtelijke wijze geproduceerd zijn, zitten juist vaak in een ‘saaie’ fles. De producenten hechten weinig waarde aan de uitstraling van de fles, maar focussen zich vooral op de kwaliteit van de wijn.

Prijskaartje

Ben je op zoek naar een lekkere Barolo wijn? Grote kans dat jij je als niet-wijnkenner laat leiden door de prijs. Je denkt waarschijnlijk dat de duurdere variant standaard beter smaakt, maar dit is lang niet altijd het geval. Sterker nog, een goedkope(re) Barolo kan zelfs lekkerder zijn dan een dure. Staar je daarom nooit blind op de prijs als je wijn gaat kopen, maar richt je liever tot het etiket. Hierop staat vaak veel informatie over de wijn, zoals het druivenras en het land van herkomst. Voor de meeste wijnen geldt: hoe meer er op het etiket staat, hoe beter de wijn is.

Read more

Local News