Wijn of bier: wat drink jij het liefst?

Share

De alcoholische drankjes die het meest gedronken worden, zijn wijn en bier. Voor de meeste mensen geldt dat ze wel een voorkeur hebben tussen deze twee. Niet dat ze de ander per se niet lusten, maar als ze mogen kiezen dan pakken ze toch meestal hun favoriet. Welke is dat voor jou? Wijn of bier?

Wijn voor vrouwen, bier voor mannen?

Traditioneel gezien wat het een hele tijd zo dat mannen vooral bier dronken, en vrouwen eerder voor een wijntje kozen. Misschien is dat ook wel de gedachte waarmee jij bent opgevoed. Bier is stoer, en wordt vooral door mannen gedronken, vaak zelfs direct uit het flesje. En wijn, dat is wat chiquer, meer een drankje voor dames.

Deze achterhaalde gedachte hebben we gelukkig al een tijdje achter ons gelaten. Bier kan ook prima worden gedronken door vrouwen, zelfs uit de fles, als ze dat zelf willen. En wijn, dat valt ook bij heel veel mannen prima in de smaak. Het is enkel en alleen je eigen voorkeur die bepaalt wat je het liefst drinkt, en niet je geslacht.

Hangt het van de gelegenheid af?

Die voorkeur, die kan per gelegenheid natuurlijk wel behoorlijk verschillen. Voor een verjaardag zal je vaak zowel bier als wijn kopen. De ene persoon vindt het gezellig om samen een biertje te drinken, terwijl de ander juist liever rustig aan een glaasje wijn nipt. Ga je flink stappen, met vrienden de kroeg in, dan is bier meestal het drankje dat het meest wordt besteld, en ook tijdens sportwedstrijden, concerten en evenementen wordt er fors meer bier gedronken dan wijn.

Bij een goed diner ligt dat weer anders. De meeste mensen drinken eerder wijn bij de avondmaaltijd dan bier. Zo is wijn bij wild bijna een traditie, die vooral uit smaak geboren is. Wild is erg rijk van smaak, soms zelfs wat overdonderend. De juiste wijn erbij kan de smaken op een prettige manier versterken of aanvullen, zodat een heel smakelijk geheel ontstaat. Laat je wel altijd goed adviseren als je wijn bij wilt gaat drinken, want de combinatie luistert wel vrij nauw. De verkeerde wijn kan je maaltijd een stuk minder lekker maken, en dat is zonde.

Lust je helemaal geen wijn? Dat kun je pas zeggen nadat je minimaal tien verschillende soorten geprobeerd hebt. Net als bij bier is er namelijk veel keuze, en heeft iedere soort zo zijn eigen smaak. Vaak geldt wel dat mensen die de smaak van wijn over het algemeen niet zo lekker vinden, bier juist wel kunnen waarderen, en andersom. De smaken liggen zover bij elkaar vandaan, dat dit eigenlijk ook best logisch is.

Read more

Local News