Overweeg je om de kruipruimte van je woning of van je bedrijfspand te isoleren? Lees dan dit artikel even door om goed beslagen ten ijs te komen. Dan weet je waarom je je kruipruimte beter wel dan niet kunt isoleren, hoeveel het je ongeveer gaat kosten, en ook heel belangrijk: wat het je jaarlijks kan gaan besparen aan kosten. Verder leggen we je ook uit voor welke methode je het beste kunt kiezen als het isoleren van je kruipruimte op dit moment aan de orde is voor jou. Weet wat je moet weten, en doe hier je voordeel mee!
Waarom zou je je kruipruimte isoleren?
Er zijn meerdere voordelen te noemen als je het hebt over het isoleren van je kruipruimte. Allereerst zijn kruipruimtes vaak vochtig, en leidt het isoleren ervan tot het stoppen van de vochtafgifte. Als tweede levert de isolatie van je kruipruimte een belangrijk voordeel op je jaarlijkse energierekening. Dit is voor veel mensen dan ook de belangrijkste reden om te kiezen voor deze isolatieoplossing, want dit voordeel komt namelijk jaarlijks terug, en levert op de lange termijn dus heel veel geld op! Maar er zijn meer voordelen te noemen die je hebt als je je kruipruimte laat isoleren, want een ander leuk gegeven is dat je niet meer tegen paddenstoelen of schimmel aankijkt als je het luik van je kruipruimte opent, in het geval je bijvoorbeeld een drassige kleigrond onder je huis of bedrijfspand hebt, wil dat nog wel eens het geval zijn. En tot slot mag als groot voordeel nog worden genoemd dat de vloer op de begane grond veel minder koud is nadat je de isolatie hebt laten aanbrengen. Lekkere warme voeten dus!
Hoeveel kost het isoleren van een kruipruimte, en wat kun je besparen?
Gemiddeld genomen kun je rekening houden met zo’n 40 tot 90 euro kosten per kuub (=m3). Je zou de volgende formule kunnen aanhouden: vloeroppervlakte (m2) x de diepte van de kruipruimte (bijvoorbeeld 0,50 meter). Het aantal kuub vermenigvuldig je dan met de prijs per kuub om de kostprijs te bepalen. Uiteraard is dit maar een algemene formule. De soort ondergrond speelt bijvoorbeeld een rol in de hoogte van de kosten. Een betonnen ondergrond brengt lagere kosten met zich mee dan een houten vloer. Ook zijn de gekozen materialen voor de isolatie natuurlijk van invloed op de kosten, en hoe goed je de isolatie wilt laten doen. Tot slot speelt ook de soort woning een rol. De isolatie van de kruipruimte van een tussenwoning zal natuurlijk goedkoper zijn dan die van een riante villa, hoewel de prijs per kuub in het laatste geval dan weer wel duidelijk lager ligt.
Hoeveel je jaarlijks kunt besparen als je voor isolatie van je kruipruimte kiest, dat hangt uiteraard af van de grootte van je woning of bedrijfspand, en hoe goed je de isolatie laat aanbrengen. De voorlichtingsorganisatie ‘Milieu Centraal’ stelt dat vloerisolatie jaarlijks tussen de 170 en de 330 euro aan energiebesparing oplevert. Reken dat maar eens door naar een periode van 10, 20 of 30 jaar, en je ziet dat je je investering ruimschoots gaat terugverdienen, en daarna zelfs flink gaat verdienen!
De beste methode: isoleren met schuimbeton
Je kruipruimte isoleren doe je het beste met (sneldrogend) schuimbeton. De isolatie aanpakken uitsluitend via de onderkant van de vloer op de begane grond is niet voldoende efficiënt. Hoe goed je dat ook doet, je blijft namelijk last houden van tocht en vocht. Het vullen van de kruipruimte met schuimbeton is de beste manier om de isolatie op orde te brengen! Schuimbeton is duidelijk beter als kruipruimte-isolatiemateriaal dan bijvoorbeeld wol, schelpen, tempex of gespoten schuim. Wil je meer weten over isolatie door middel van schuimbeton, voor de kruipruimte onder je huis of bedrijfspand? Kijk dan even op de website van Woodstock Vloeren, of op de website Schuimbetonisolatie.nl. Deze partijen helpen je graag verder! Een offerte is altijd gratis, en de beste manier om te weten te komen wat de exacte kosten zijn voor het isoleren van jouw kruipruimte.