Zo gaat het stucen van je muur

Share

Muren moeten altijd glad zijn om ze van een goede afwerking te kunnen voorzien. Het is daarom belangrijk dat hier werkzaamheden voor uitgevoerd worden. Het stucen van je muur is hier een belangrijk onderdeel van. Als je hier geen professional voor in wilt schakelen maar zelf de werkzaamheden uit wil voeren, is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Zo zorg je er namelijk voor dat je altijd een goed eindresultaat krijgt. Maar waar moet je allemaal aan denken en welke stappen voer je uit? Onderstaande informatie neemt jou mee door het gehele proces.

De voorbereidingen van het stucen van je muur

Voordat het stucen van je muur kan beginnen moet je goed gaan kijken welk gips en voorstrijkmiddel je nodig hebt. Hiervoor kijk je onder andere naar het oppervlak dat behandeld moet worden. Je meet dus altijd eerst alles op om te ontdekken hoeveel materiaal je nodig hebt. Ook moet je naar jouw eigen kwaliteiten kijken. Niet ieder middel is geschikt voor beginners. Daarna begin je met de voorbereidingen in huis. Maak de muur altijd goed schoon en droog en zorg dat er geen losse onderdelen meer te vinden zijn. Daarna plak je alles goed af en zorg je dat de vloer beschermd is.  

De voorstrijk op de muren aanbrengen

Het stucen van je muur begint met het voorstrijkmiddel. Je moet de gehele ondergrond hiermee behandelen. Dit voorstrijkmiddel zorgt er namelijk voor dat het gips beter hecht. Je kunt de voorstrijk in een emmer doen, waarna je een dunne laag op de muur plaatst met een vachtroller of blokkwast. Het middel moet daarna twee uur drogen. In de tussentijd kun je een kuip vullen met schoon water en giet je het gips erbij. Je wacht minimaal vijf minuten zodat het gips het water heeft opgenomen. Met een spiraalgarde en een boormachine kun je alles goed mixen, zodat er een smeuïg en klontvrij materiaal is ontstaan.

De laatste stappen

Als laatste breng je het gips aan op de muur. Dit moet je direct naar het mixen doen. Begin altijd links bovenaan als je rechtshandig bent, zodat je er niet meer met jouw handen overheen gaat. Smeer het altijd van onder naar boven en zorg dat het gelijkmatig is. Per vijf vierkante meter is het gips na 20 minuten te hard om te verwerken. Zorg daarom dat je er altijd tempo in houdt en het gips goed uitvlakt na het aanbrengen. Eventuele oneffenheden kunnen dan nog aangepakt worden. Het gips moet dan 30 tot 40 minuten opstijven, waarna je alles glad maakt.

Read more

Local News