De moderne man combineert werk met kinderen

Share

Dit artikel is een samenwerking met Maarten Fest van papa’s wereld

Het beeld van de moderne man verandert. De keiharde werker die zorgt voor brood op de plank en op zondag het vlees aansnijden is niet meer van deze tijd. De nieuwe, moderne man komt niet thuis om zijn pantoffels aangereikt te krijgen. De rollen in het gezin veranderen en kun je misschien beter veelzijdiger gaan noemen. De moderne man staat niet meer aan het hoofd van het gezin, maar er middenin. 

Laten we eens even lekker ouderwets traditioneel gaan doen

Onder vrouwen de grootste gruwel om te horen is “En wat heb jij vandaag de hele dag gedaan?” De meeste mannen hadden tot voor kort niet in de gaten wat er binnen het huishouden gebeurt. In gezinnen met een traditioneel rollenpatroon waarbij de man (buitenshuis) werkt en de vrouw thuis blijft voor de kinderen, draait de man over het algemeen vrij weinig in huis mee. Thuiskomen en ontdekken dat het eten nog niet klaar is, wil vaak op onbegrip rekenen richting de vrouw des huizes. Na het werken is het eten en daarna neerploffen op de bank met een biertje om zijn favoriete programma te kijken of een potje voetbal. Sterker nog, thuiskomen en neerploffen op de bank voor de tv terwijl de vrouw het bordje aanreikt is misschien nog wel wat beter gezegd. 

Thuiswerken doet de ogen openen

De lockdown waardoor meer mannen thuis moesten werken heeft deze mannen hun blik doen openen. Tussen het werken achter een laptop door, moesten er ineens veel meer dingen gedaan worden in huis. De piep van de mail werd overstemd door het schelle piepje van de wasdroger en de koffiekopjes wasten zich niet vanzelf af als je die op het aanrecht achterliet. Tikken op het toetsenbord werd afgewisseld met het verschonen van een luier. De op kantoor werkende man begon ineens twee taken tegelijkertijd uit te voeren, die van arbeider en onderdeel van een gezin zijn. “En wat heb jij vandaag de hele dag gedaan?” veranderde in “Wat doe jij veel op een dag!”

De nieuwe moderne man combineert

De inrichting van het huis wordt aangepast aan de nieuwe manier van werken. In een overgebleven kamer worden massaal kantoren ingericht om meer thuis te kunnen werken. Werk en zorg voor de kinderen lopen meer door elkaar heen. Op schoolpleinen staan steeds vaker papa’s die hun kinderen wegbrengen of ophalen. Tussen twee Teams gesprekken in wordt de vaatwasser uitgeruimd en na het invullen van de kwartaalcijfers krijgt de jongste telg zijn fruithapje. De nieuwe man komt niet meer thuis om het vlees aan te snijden, maar haalt het ook nog eerst op in de supermarkt om het daarna te braden. Na de emancipatie van de vrouw, begint de man steeds meer te evrouwciperen. Zijn takenpakket wordt steeds breder. Het is niet meer alleen werken, maar werken en zorgen tegelijk.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News