Een zakelijke lening is een financieringsvorm waar ondernemers veelvuldig gebruik van maken. Toch zijn er ondernemers die nog niet eerder zo’n lening hebben aangevraagd. Geldt dit ook voor jou? Dan weet je misschien niet hoe het aanvragen hiervan in zijn werk gaat. Hierdoor loop je mogelijk tegen problemen aan. Bovendien kun je al snel spijt krijgen van zakelijk financieren. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom zetten we in deze tekst een aantal do’s en don’ts bij het aanvragen van een zakelijke lening op een rijtje.
Do: gebruik een zakelijke lening voor langlopende investeringen
Ondernemers kunnen een zakelijke lening voor verschillende doeleinden gebruiken. Het heeft de voorkeur om hier een langlopende investering mee te financieren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een investering in uitbreiding van jouw bedrijf. Je kunt een zakelijke lening gebruiken om een extra bedrijfshal te bouwen of het kantoorgedeelte uit te breiden. Een zakelijke lening kan daarnaast gebruikt worden om te investeren in online uitbreiding. Deze financieringsvorm is ook geschikt wanneer je wilt investeren in een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Als je een tijdelijk tekort aan liquide middelen op wilt lossen, kun je beter voor zakelijk krediet kiezen.
Do: vergelijk zakelijke leningen
Wie geen ervaring heeft met zakelijk financieren denkt mogelijk dat iedere zakelijke lening hetzelfde is. Toch is dit niet het geval. Sterker nog, zakelijke leningen kunnen zelfs sterk van elkaar verschillen. Ze zijn weliswaar op dezelfde manier opgebouwd, maar er kan verschil zitten in de rente en het bedrag dat je kunt lenen. Daarom raden wij je aan altijd een vergelijking te maken. Op deze manier zie je binnen de kortste keren bij welke geldverstrekker je het beste een zakelijke lening aan kunt vragen. Let bij zo’n vergelijking overigens niet alleen op de prijs, maar kijk ook goed naar de voorwaarden van een zakelijke lening.
Don’t: standaard voor de maximale looptijd kiezen
Eén van de voordelen van een zakelijke lening aanvragen is dat je zelf regie hebt over de looptijd. Je moet zo’n lening binnen maximaal vijf jaar terugbetalen. Ondernemers kiezen vaak standaard voor de maximale looptijd, maar dit is niet altijd de beste keuze. Ondanks dat jouw maandlasten dan relatief laag zijn, kan de totale lening een stuk duurder uitvallen. Je betaalt immers rente over een langere periode. Bereken daarom altijd of het in jouw situatie financieel voordeliger is om voor een kortere looptijd te kiezen
Don’t: meer geld lenen dan noodzakelijk
Sommige ondernemers weten niet precies hoeveel een investering in hun bedrijf kost. Daarom besluiten zijn het maximale bedrag te lenen. Dit is opzich een logische gedachtegang, maar het is niet altijd een goede keuze. Waarom niet? Omdat je onnodig veel betaalt als je meer leent dan je nodig hebt. Een geldverstrekker stort het bedrag in één keer op jouw rekening. Dit betekent dat je rente betaalt over het hele bedrag. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Bereken daarom eerst hoeveel geld je nodig hebt voordat je een zakelijke lening aanvraagt.