Hoeveel is mijn gouden sieraad waard?

Share

Ben je in het bezit van gouden sieraden en wil je deze verkopen? Dan denk je mogelijk dat ze jou een leuk geldbedrag opleveren. Dit is inderdaad mogelijk, maar helaas is niet ieder gouden sieraad veel geld waard. Als een sieraad van namaakgoud is, krijg je er vaak niet meer dan een paar euro voor. Daarom wil je waarschijnlijk eerst weten hoeveel jouw gouden sieraad waard is voordat je tot verkoop overgaat. In deze tekst vertellen wij jou hoe je de waarde van goud bepaalt.

Bepaal om hoeveel karaat het gaat

De waarde van een gouden sieraad wordt bepaald door verschillende factoren. Het karaatgehalte speelt de grootste rol. Hoe hoger het aantal karaat, des te meer jouw gouden sieraad waard is. De meest zuivere vorm van goud is 24 karaat. Als je zo’n sieraad in jouw bezit hebt, kan verkoop je een leuk bedrag opleveren. Ook gouden sieraden met een minder karaatgehalte leveren geld op. Zo is een 14k gouden ketting bijvoorbeeld gemaakt van 58,8% zuiver goud.

Om de waarde van jouw gouden sieraad te bepalen, moet je eerst weten om hoeveel karaat het gaat. Hiervoor ga je op zoek naar een keurmerk. Als een sieraad van echt goud is, staat er namelijk altijd een keurmerk in gegraveerd. Staat er een blad in jouw zegelring met daarbij de cijfercombinatie 833? Dan gaat het om een ring van 20 karaat goud. Zo’n ring bestaat voor een groot deel uit zuiver goud, waardoor hij jou flink wat geld oplevert. 

Weeg het goud

Wie denkt dat de waarde van goud alleen bepaald wordt door het karaatgehalte, heeft het mis. Het gewicht speelt namelijk ook een belangrijke rol. Hoe zwaarder een gouden sieraad is, des te meer geld je ervoor kunt vangen als je hem verkoopt. Helaas zijn sieraden over het algemeen niet bijzonder zwaar. Heb je een gouden heren armband en is deze relatief licht? Dan denk je mogelijk dat verkoop niet de moeite waard is. Toch kan dit wel degelijk het geval zijn. Als de ring een hoog karaatgehalte heeft, kan verkoop jou namelijk en leuk geldbedrag opleveren. Focus je daarom nooit alleen tot het gewicht, maar kijk ook naar het karaatgehalte.

Kijk naar de goudkoers

De waarde van goud kan van tijd tot tijd verschillen. Dit komt doordat de koers kan schommelen. In vergelijking met bijvoorbeeld aandelen is de koers van goud niet bijzonder grillig. Wil je een gouden sieraad verkopen, maar bevindt de koerst zich momenteel in een dal? Verkoop jouw goud dan niet direct, maar wacht tot de koers stijgt. Soms kan de koers binnen een paar dagen stijgen, maar vaak gaat hier een langere periode overheen. Vraag jezelf daarom af of het verstandig is om te wachten. Als je het geld goed kunt gebruiken, kun je jouw gouden sieraad beter direct verkopen.

Read more

Local News