Slapen voor een betere gezondheid

Share

Slapen is vooral fijn en lekker. Natuurlijk is het ook gewoon gezond. Hoe gezond het precies is, leer je hier. Het is voor alle moderne mannen van groot belang om toch vooral goed te slapen. Het heeft namelijk effect op heel veel zaken in het leven. Wie niet voldoende slaapt zal al snel klacht op klacht gaan ervaren. Met alle gevolgen die daaruit kunnen voortkomen. In dat opzicht is het dus ook handig om te weten wat je moet doen en niet moet doen. Zo verbeter je je algehele gezondheid. Let daarom op het volgende.

De juiste hoeveelheid

Het is belangrijk om bij het meest lastige punt met betrekking tot slaap te beginnen. Het gaat dan natuurlijk over de juiste hoeveelheid. Je hebt waarschijnlijk altijd geleerd dat dit acht uur is. Natuurlijk kan je zelf ook bedenken dat er veel op deze hoeveelheid aan te merken is. Hoe krijgt een moderne man het immers voor elkaar om altijd acht uur te slapen? Wat betekent uitslapen dan? En kan je dan helemaal niet functioneren als je een kwartiertje korter slaapt. De werkelijkheid ligt dan ook iets genuanceerder. Het gaat om gemiddeld acht uur, sommige mensen hebben bij zeven uur al voldoende.

Meer slapen dan acht uur

Er is misschien wel een nog grotere groep die juist aan de andere kant van de streep staat. Die hebben stuk voor stuk meer dan acht uur nodig om aan voldoende rust te komen. Dit is dan ook waar het meestal misgaat. De wekker gaat ’s ochtends om zes uur of halfzeven, daar is niet veel tegen te doen. Dat betekent dus dat je juist aan de andere kant van je slaaptijd wat moet gaan winnen. Eerder slapen is dan dus ook heel belangrijk om te doen. Ook al wil je liever nog even opblijven voor je favoriete serie.

Wat bereik je met goed slapen?

De vraag kan eigenlijk beter zijn: wat bereik je er niet mee. Op de korte termijn ben je meer uitgerust en ben je dus scherper. Je kunt meer doen en bent er beter bij met je hoofd. Dat kan bijvoorbeeld op je studie of op kantoor veel waarde hebben. Op de lange termijn gaat het vooral om je gezondheid. Je vertraagt het ouder worden, je houdt je bloedsuikerspiegel op orde en je gewicht blijft beter op orde. Al deze zaken zijn belangrijk voor de rest van je leven. Een goede reden om te slapen.

Handige tips om beter te slapen

Er zijn allerlei manieren waarop je het slapen kunt bevorderen. De juiste dagindeling kiezen bijvoorbeeld. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop je met sporten omgaat. Uit onderzoek is bewezen dat in de ochtenduren trainen beter is voor je slaappatroon in de avonduren. Train je juist in de avonduren, dan zal dit eerder een negatief effect hebben. Dat komt vooral omdat je dan meer slaap nodig blijkt te hebben. Dit is één van de voorbeelden, maar er zijn meerdere dingen die je beter kunt plannen om beter en meer uitgerust voor de dag te komen.

Zet je smartphone uit

Ook niet onbelangrijk is de rol van alle moderne technologie op ons leven. Dat begon eigenlijk al bij de televisie, maar is met laptops, smartphones en tablets alleen maar erger geworden. De grote mate van technologiegebruk beïnvloedt je slaap. Dit geldt natuurlijk vooral in de uren vlak voor je gaat slapen. Met je telefoon spelen in bed is bijvoorbeeld echt niet aan te raden. Het is echter wel ook zo dat je het gebruik over het geheel wel iets zou kunnen terugdringen om er optimale rust voor terug te krijgen. Dat is dus de moeite waard.

In het donker liggen

Een ander probleem dat echt bij deze tijd hoort, is het gebrek aan voldoende duister. Het is eigenlijk nergens ooit nog echt duister in de westerse wereld. Dat maakt het ook wel een stuk lastiger om goed te slapen. Duister speelt hier namelijk een belangrijke rol in. In dat opzicht is het dus ook goed om je slaapkamer zo donker als mogelijk te maken. Zet alles uit en sluit alles af. Op die manier zorg je ervoor dat er meer kans is op kwalitatieve uurtjes in de nacht, met als gevolg dat je beter uitgerust zal raken.

Alle andere opties

Er zijn nog allerlei andere zaken die je slaap beter kunnen maken. Op die manier kan je dus ook je algehele gezondheid flink verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan goed warm worden voor je gaat slapen, bijvoorbeeld door een douche te nemen. Ook het gebruiken van de juiste voedingssupplementen kan hier een belangrijke rol in spelen. Wie echt het maximale uit de slaap wil halen, doet er goed aan om de verschillende zaken allemaal eens goed door te nemen. Aan de hand van deze tips kan je dan al snel merken dat je je een flink stuk beter voelt.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News