Veilig openbare wifi-netwerken gebruiken? Zo pak je dat aan!

Share

Wifi is tegenwoordig overal te vinden. Zelfs hele stadscentra worden ervan voorzien door de stadsbesturen. Dat geeft je natuurlijk heel veel voordelen, want je mobiele internetkosten blijven daardoor lekker laag. Er zijn echter ook wel een aantal nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld best onveilig zijn om op die betreffende netwerken in te loggen. Het is dus wel belangrijk dat je veilig voor alles laat gaan wanneer je in je favo kroeg aan je whisky zit en even inlogt. De volgende punten van aandacht moet je in ieder geval altijd meenemen dan.

Wel of geen wachtwoord bij inloggen WiFi-netwerk

De eerste bel die moet gaan rinkelen als je op een openbaar netwerk inlogt, is of er wel of geen wachtwoord wordt gevraagd. Wanneer dit niet het geval is, dan is dit dus ook direct een teken dat het misschien niet helemaal veilig is. Alleen al omdat iedereen er zomaar op kan en er dus totaal geen controle is wie er allemaal op het netwerk zitten. Dat kan dus iedereen zijn. Ook een slimme jongen die gemakkelijk bij je gegevens kan komen en zo alles even van je af neemt als je niet oplet. Dat wil je natuurlijk niet.

Alleen voor simpele zaken

Wat ook belangrijk is, is dat je weet wat je doet als je op de openbare netwerken inlogt. Het is, zelfs wanneer er een wachtwoord wordt gevraagd, simpelweg gewoon niet zo’n goed idee om bijvoorbeeld je bankzaken op een openbaar netwerk te regelen. Daarmee geef je jezelf al bloot zonder dat dit nodig is. Wil je gewoon even op de nieuwssites surfen, dan is dat natuurlijk alweer een heel ander verhaal. Denk daarom altijd even na over wat je gaat doen op het netwerk en of deze plek daar wel goed geschikt voor is. Dit kan je heel veel problemen schelen.

Doe het niet automatisch

Hoewel de smartphones en tablets erop ingericht zijn om alles zo gemakkelijk mogelijk voor ons te maken, kan dit ook weleens een nadeel met zich meebrengen. Zo is bijvoorbeeld de functie waarbij de telefoon of de tablet altijd automatisch inlogt op het netwerk waar de snelheid het hoogst is of de verbinding het sterkst niet altijd aan te raden. Wanneer hackers een nepnetwerk aanmaken, en dit gebeurt vaker dan je denkt, dan zit je dus zomaar zonder dat je hiero gevraagd hebt op het hackersnetwerk. Het is beter om je telefoon altijd even een waarschuwing te laten geven.

Gewoon goed opletten

Tot slot is er natuurlijk nog de algemene tip die je altijd helpt om jezelf te beschermen tegen welke soort criminele activiteit dan ook. Het is altijd belangrijk dat je gewoon goed blijft opletten wanneer je op internet gaat met je telefoon, tablet of laptop. Zeker wanneer je voor het eerst gaat inloggen op plekken waar je nog niet eerder geweest bent is het van groot belang om hier even extra veel aandacht aan te besteden. Zo kan je zelf al een stuk van de problemen helpen voorkomen. Wees altijd alert op vreemde zaken of blijf gewoon op 4G.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News