Waarom ook jij op de fixed gear fiets moet stappen

Share

Dat je auto in de stad niet meer kan, dat weet je natuurlijk allang. Het is er veel te druk om je er een beetje behoorlijk doorheen te manoeuvreren. Daarnaast is het gewoon ook allemaal niet zo schoon om met de auto door de stad te rijden. Beter kan je dan de fiets stappen. Als je het echt goed wilt doen, dan pak je een fixed gear, of ook wel een fixie genoemd. Wat maakt deze fiets nu eigenlijk zo geschikt en zo hip op dit moment. De volgende punten spelen zeker mee.

Op eigen kracht

Een fixed gear heeft maar één versnelling op de fiets. Je moet dus alles op eigen kracht kunnen doen. Fietsen, remmen, klimmen, dalen, alles gaat in dezelfde versnelling. Dit maakt het dus ook direct een goede cardio-oefening. Er zijn ook fietsen die single speed worden genoemd. Die hebben ook maar één versnelling, maar zijn wel anders dan de fixie. Dat komt omdat de single speed daadwerkelijk één versnelling heeft terwijl de fixie het tandwiel gewoon aan het achterwiel heeft. Dit is eigenlijk zoals de klassieke fiets eruit zag. Dat maakt het ook leuk. Er is bovendien nog veel meer.

Blijven trappen

De echte purist heeft een fixie zonder remmen erop. Alles moet dan op het doortrapmechanisme worden gedaan. Dat betekent dat de fixed gear, doordat het tandwiel aan het achterwiel vast zit, blijft rijden wanneer je blijft trappen. Houd je de benen stil, dan valt de fiets ook stil omdat het achterwiel niet meer draait. Wanneer je vertraagt moet je dus ook langzamer met je benen meetrappen. Dit vergt dus ook wat meer van je coördinatie en je inzicht. Dat maakt het ook wat leuker op de fiets dan voor heel veel andere moderne, of zelfs elektrische, varianten het geval is.

Weinig herstelwerk aan te doen

Wat vooral ook een voordeel is, is dat de fixed gear niet te moeilijk in elkaar is gezet. Door minder versnellingen en dergelijke zijn er ook veel minder onderdelen. Dat houdt bijna als vanzelf in dat je dus ook minder te maken hebt met mogelijke schade door bijvoorbeeld slijtage. Je hoeft er dus veel minder aan te doen om je fiets in goede staat te houden. Dat is wel zo gemakkelijk. Dit is ook een belangrijke reden waarom je bijvoorbeeld al die bezorgers en fietskoeriers zo vaak voor dit type fiets ziet kiezen tegenwoordig. Het is zeer voordelig.

Plezier terug in het fietsen

Eigenlijk gaat het er vooral ook om dat je met dit type fiets gewoon het plezier weer terugkrijgt in het fietsen. Zeker in de stad kan dit dus ook heel leuk zijn omdat je daardoor hele nieuwe kanten van je eigen woonplaats zal ontdekken. Bovendien doe je er andere mensen een plezier mee want die hoeven dan de smog van de auto’s niet meer in te ademen. Er zitten dus zo veel voordelen aan dat zelfs een elektrische stadsauto niet tegen deze fiets op zou kunnen als je het zo bekijkt. Alle reden om het zelf eens te gaan proberen dus.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News