Wanneer kan je autonoom gaan rijden?

Share

Het is de vraag die velen bezighoudt: wanneer wordt het mogelijk om in een autonoom rijdende auto te stappen? Natuurlijk zijn er al verschillende mogelijkheden op dit gebied, maar echt autonoom, dat kan nog niet. Toch zal dat niet heel lang meer duren. Tenminste, wanneer je de woorden van de kenners mag geloven. Elon Musk, de grote man achter Tesla is hier een voorbeeld van. Hij durft al voorspellingen te doen over de tijd waarbinnen je mag verwachten dat je in een auto kunt stappen en gewoon je tablet erbij kunt pakken om de krant te lezen of te shoppen.

De mogelijkheden van Tesla

Het is al lange tijd zo dat verschillende fabrikanten en andere partijen met allerlei tests bezig zijn. Bijvoorbeeld in Californië en Arizona zijn vergunningen uitgedeeld om hiermee aan de slag te kunnen. Grote nieuwkomers op het gebied van elektrisch rijden zoals Tesla maken hier gebruik van. Ook verschillende bekende automerken doen hieraan mee. Daarnaast zijn er nog allerlei vreemde eenden in de bijt. Van stofzuigerfabrikant Dyson en Bosch, tot en met Microsoft en Google. Dat er dus veel vordering wordt geboekt is niet zo vreemd. De vraag is dan dus wat nu eigenlijk de mogelijkheden van Tesla zijn.

De rol van Musk

Voor er verder ingegaan kan worden op de mogelijkheden van Tesla, is het wel belangrijk om de rol van Musk nog even te benadrukken. De grote man achter het merk is de komende jaren op een zijspoor te vinden. Doordat hij verschillende regels op het gebied van zakendoen en bedrijfswetgeving had overtreden heeft hij een straf opgelegd gekregen. In die hoedanigheid moet hij dus ook oppassen wat hij zegt. Dat hij zich dus heeft uitgelaten over de mogelijkheden van autonoom rijden met een Tesla zegt iets over hoe de zaken er dus voorstaan bij deze fabrikant.

Een compleet systeem

Als het gaat om autonoom kunnen rijden, dan zegt Musk dat dit aan het eind van 2019 al mogelijk is. Dan zijn er auto’s die uitgerust zijn met een systeem om autonoom te rijden dat goed werkt. Wel is het dan belangrijk om te benadrukken dat het goed werkt en dus niet perfect werkt. Het is in ieder geval mogelijk om de auto de leiding te geven, maar dan wel met een bestuurder achter het stuur om in te grijpen op het moment dat dat nodig is. Dit zou dus nog in 2019 al mogelijk moeten zijn.

Het stuur kunnen loslaten

Natuurlijk is dit wel autonoom rijden, maar niet zoals de echte liefhebber het wil. Het gaat natuurlijk om een perfect systeem waar je niets meer aan hoeft te doen. Ook dat is dichterbij dan velen denken, zo stelt Musk. Het is volgens hem al mogelijk om in 2020 in een Tesla te stappen die dit biedt. Op dat gebied moeten namelijk nog enkele laatste stappen worden gezet, waarbij testen in de praktijk bijvoorbeeld een belangrijke rol speelt. Om die reden is het dus ook belangrijk dat de auto’s er al komen met een goed systeem voordat het perfect is.

Meer dan Autopilot

Nu denk je natuurlijk dat autonoom rijden met je Tesla allang mogelijk is. Je hebt immers geïnvesteerd in de Autopilot-functie. Dit is ook goed te begrijpen. De auto kan namelijk met dit systeem een flink aantal functies zonder tussenkomst uitvoeren. Het wisselen van baan en het nemen van de juiste afslag zijn hier goede voorbeelden van. Dat neemt niet weg dat dit slechts een deel van de functies die op een auto zitten betreft. Er is nog zo veel meer wat je met een auto moet en kunt doen. Echt autonoom rijden betekent dan ook dat alles wordt verzorgd.

Anticiperen op onvoorziene omstandigheden

De belangrijkste hobbel die tot op heden genomen moest worden, was het leren reageren op onvoorziene omstandigheden. Auto’s konden goed zelfstandig rijden wanneer het rechte wegen zonder verdere drukte betrof. Wanneer er echter drukte bij kwam kijken, dan werd dat een ander verhaal. Denk aan drukke straten in de stad waar ook fietsers rijden of voetgangers oversteken. Dit lijkt dan ook nu eindelijk opgelost te zijn door Tesla. De grote man denkt immers zelf dat het nu mogelijk is om gewoon in je auto te stappen en alles aan de software over te laten zonder dat er ongelukken gebeuren.

Is Tesla de eerste?

Dat Musk stelt dat Tesla binnen een jaar bij het doel kan zijn en over twee jaar alles al kan bieden, zegt natuurlijk indirect ook iets over de concurrentie. Die is immers ook met vergelijkbare testen op dezelfde plekken bezig. Ook zij zien dus wat Tesla doet en hoe zij daar gekomen zijn. Dit betekent dus zeer waarschijnlijk dat ook zij een aardig eind op weg zijn. De vraag is dus of je wel op een autonoom rijdende Tesla hoeft te wachten. De kans bestaat dat je al eerder in een eigen merk kan stappen.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News