Rijden met een zelfrijdende auto klinkt als een droom. Achter het stuur gaan zitten en nauwelijks wat hoeven te doen, perfect toch? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het waarschijnlijk ook. Of niet? Hoe zit het nou precies, dat rijden met een zelfrijdende auto?
Harde bewijzen
Jarenlang leek het een onnavolgbare voorspelling: een zelfrijdende auto. In 2017 is deze voorspelling echter toch uitgekomen en worden de eerste zelfrijdende auto’s gecreëerd. Lang werd gedacht dat zelfrijdende auto’s niet veilig zouden zijn, maar nu wordt bewezen dat een zelfrijdende auto zelfs de veiligheid kan bevorderen.
Wat zijn de belangrijkste functies?
Allereerst is het belangrijkste onderdeel van een auto natuurlijk de omgevingscamera’s. De camera’s moeten 360 graden zicht bieden rond de auto en minstens 200 meter van de auto af zicht bieden. De ultrasone sensoren maken continu foto’s waardoor de omgeving van de auto constant in de gaten gehouden wordt. Verder heeft een zelfrijdende auto nog een paar aantrekkelijke snufjes:
- De auto doet het denken: een zelfrijdende auto kiest de juiste baan, rijdt perfect in het baanvak en rijdt exact de juiste snelheid. Hierdoor hoef je je niet druk te maken over flitsers, of de kleine details van het rijden.
- De auto navigeert en bepaalt zelf in welke baan deze rijdt. Bij langzaam rijdend verkeer zal de auto zelf van baan wisselen, maar wanneer er iets in de dode hoek van de auto zit zal deze niet wisselen van baan.
- Nooit meer de afslag missen. Als jij van tevoren je route aangeeft, neemt jouw zelfrijdende auto automatisch de juiste afslag.
- De auto herkent alle verkeersborden en past zich hierop naadloos aan, ook remt hij automatisch af bij een dichtbij zijnde voorganger en bij een ongeval.
Hoe zit het met de veiligheid?
Het klinkt allemaal geweldig, maar is het nou wel echt veilig? Als alle auto’s op de wereld volledig zelfrijdend zouden zijn, zou het aantal verkeersongevallen waarschijnlijk zakken tot nul. Dit komt omdat de auto’s goed op elkaar zijn afgestemd via sensoren. Maar als bestuurder van de auto ben je als het waren een copiloot. Mocht er dus iets gebeuren wat je niet verwacht, is je reactieniveau veel lager omdat je vertrouwt op de auto. Daarbij komt nog dat de meeste auto’s pas net zijn ontwikkeld. Veel technische mankementen komen pas na een tijd boven water, wacht dus zeker even met het kopen van een zelfrijdende auto!