Werken voor een baas heeft zo zijn voordelen. Die kunnen echter natuurlijk niet op tegen het zijn van eigen baas. Doordat het tegenwoordig heel gemakkelijk is om Zelfstandige Zonder Personeel, ook wel ZZP’er, te worden, is het beter dan ooit mogelijk om je eigen inkomsten te verdienen. Wanneer je hier wel oren naar hebt, dan is het natuurlijk fijn als je weet welke stappen je moet ondernemen. Hoe word je immers ZZP’er? Om je goed op weg te helpen kan je in ieder geval met deze stappen aan de slag. Dat moet voldoende zijn om te beginnen.
ZZP’er worden waar moet ik beginnen
Nog voor je daadwerkelijk fysieke stappen gaat ondernemen, moet je eerst een belangrijke voorbereidende stap zetten. Je moet namelijk wel goed gaan bedenken wat je precies gaat doen. Je hebt voor een eenmanszaak weliswaar geen daadwerkelijk ondernemersplan nodig, maar voor jezelf kan dit wel heel handig zijn. Aan de hand daarvan kan je namelijk in ieder geval in grote lijnen je plannen en ambities concreter maken. Wat voor werk ga je doen? Hoe kom je aan je klanten? Hoe zit het met de financiering en de inkomsten en uitgaven? Al dit soort zaken op een rij zetten maakt in ieder geval veel duidelijk.
De voorbereiding van een ZZP’er
Wanneer je een idee op hebt gezet als ZZP’er, is het zaak om wat meer in details te treden. Wat wordt bijvoorbeeld de naam van je onderneming? Vergis je niet in het belang van deze stap. Een goede naam, een goede huisstijl en een goed logo zijn eigenlijk niet goed genoeg. Alles moet van het hoogste niveau zijn. Bedenk je immers dat de concurrentie gigantisch groot zal zijn. Dat betekent dus dat je echt iets meer te bieden moet hebben. Dat begint al met een klinkende naam en een flitsende stijl. Zorg ervoor dat je dit dus direct op orde hebt.
De inschrijving als ZZP’er
Wanneer je na het uitwerken van je plan nog steeds gelooft dat je iets kunt toevoegen aan de zakenwereld, dan wordt het tijd om daadwerkelijk aan de inschrijving te beginnen. Dat doe je door naar de Kamer van Koophandel te stappen. Loop niet zomaar binnen, maar zorg voor een afspraak. Dat kan je gewoon online regelen. Geef aan waar je voor komt en zorg dat je alle informatie die je nodig hebt bij je hebt als het moment is aangebroken. Je schrijft je in en zorgt daarmee dat je officieel ondernemer bent. Zo kan je ook aan je KvK-nummer komen.
De belastingdienst
Wanneer je je inschrijving hebt verzorgd, dan is het als het goed is ook zo dat de belastingdienst nu weet dat je als zelfstandig ondernemer door het leven gaat. Je krijgt dus naast je KvK-nummer ook een btw-nummer. Het is heel belangrijk om goed met deze twee nummers om te gaan, want eigenlijk alles wat officieel rondom je onderneming zal gaan spelen is te verzorgen met behulp van deze twee nummers. Het begin is nu dus gemaakt, nu wordt het tijd om daadwerkelijk de wereld in te trekken met je nieuwe onderneming. Dat doe je als volgt.
Voer je plan uit
Het plan dat je bij aanvang voor jezelf hebt gemaakt komt nu van pas. Je gaat bijvoorbeeld jezelf aan de wereld tonen met behulp van een website die je maakt of laat maken. Je logo en huisstijl komen hier voor het eerst aan de orde. Daarnaast ga je je marketingplan uitvoeren om op die manier je naam wijder te verspreiden. Aan de hand daarvan kan je zorgen voor de groei zoals je die voor ogen hebt. Vergeet daarbij niet om vooral ook gewoon heel goed zijn in de werkzaamheden die je aanbiedt. Dat is hoe een man zoiets aanpakt.
Foto van bruce mars op Unsplash