10 tips bij het aanschaffen van winkelverlichting

Share

Winkelverlichting aanschaffen zult u niet iedere dag doen. Het is daarom belangrijk om goede verlichting voor uw winkel of boetiek aan te schaffen, waar u lang mee kunt doen. Tegelijkertijd moet heeft u verlichting nodig die niet alleen de algemene ruimtes in uw winkel goed verlicht, maar ook specifieke ruimtes, zoals kledingrekken. Misschien heeft u iets aan onderstaande tips.

1. Etalageverlichting

De etalage is misschien wel belangrijker dan u zelf denkt. De etalage fungeert als het visitekaartje voor uw winkel. Wanneer u een aantrekkelijke etalage heeft, dan lokt u hiermee potentiële klanten naar binnen. Hoewel kunstlicht in de winkel soms een vertekend beeld van uw producten kan geven, is dit in de etalage wel nodig. Veel verlichting in de etalage valt op en laten uw producten beter uitkomen. Bespaar dus zeker niet op vermogen bij uw etalageverlichting. Goede verlichting heeft een goede kleurweergave index. Deze wordt weergegeven met een Ra waarde en moet zich minimum boven de 80 Ra bevinden. Hoe hoger, hoe beter. Railspots hebben als voordeel dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn wanneer u de indeling van uw etalage wijzigt.

2. Accentueer uw winkelrekken

Een boetiek is vaak een kleine winkel die gespecialiseerd is in kleding of accessoires in het hogere segment. De kunst bestaat erin om dan goede boetiekverlichting te vinden. Boetiekverlichting moet voldoen aan twee criteria, namelijk u verkrijgt hiermee voldoende verlichting, maar de verlichting moet er ook enigszins luxe en stijlvol uitzien. Omdat het oppervlak vaak klein is, is verlichting specifiek gericht op een rek voor boetiek noodzakelijk. U kunt gerust een stijlvolle sfeer in uw boetiek creëren met gedempte verlichting, als uw winkelrek maar goed verlicht is. Mooie spots in de vorm van plafondspots of railspots zijn hiervoor uitstekend.

3. Vervang tijdig uw winkelverlichting

Een lampje dat stuk is of een knipperende tl-buis lijkt misschien iets kleins, maar kapotte verlichting kan funest zijn voor uw reputatie. Het komt namelijk niet representatief en nogal armoedig over. Zorg daarom dat u altijd een voorraad met lampjes aanhoudt. Is er een lampje stuk, vervang deze dan direct want het is heel vervelend voor bezoekers in uw winkel.

4. Laat met verlichting zien dat u geopend bent

Een winkel waarin niet goed naar binnen kan worden gekeken, lijkt er vaak op dat deze gesloten is. Uiteraard is dit het laatste wat u wilt bereiken. Zorg er daarom voor dat u dusdanig verlicht, dat iedereen langs uw winkel loopt ook kan zien dat uw winkel geopend is. U hoeft hier helemaal niet uw winkel vol te hangen met felle verlichting. Enkele spotjes die gericht zijn op de ingang kunnen al wonderen doen en geven een veel betere inkijk in uw winkel. Werk daarom met meerdere circuits en laat een deel van uw verlichting permanent branden of werk met detectoren.

5. Accentueer specifieke producten

Onderzoekers hebben aangetoond, dat de mate van verlichting van grote invloed is op het koopgedrag van mensen. Daarom is het belangrijk dat u bepaalde producten zeer goed accentueert. Dan maakt het niet uit welk product het is, zet u het product in het licht, dan zal de zin om het product te kopen veel groter zijn. Er zijn specifieke lampen die geschikt zijn voor specifieke producten, zoals voor kleding of voedsel. Let hierbij op dat de lichtbundel die u kiest voor uw verlichting niet te breed is zoniet zal uw product onvoldoende verlicht zijn. Hoe smaller de lichtbundel, hoe meer gericht de verlichting zal zijn.

6. Railverlichting voor flexibele winkelverlichting

In de meeste winkels wordt gekozen voor spots. Hiermee kan goede algemene verlichting verkregen worden, maar kunnen donkere hoeken, kledingrekken of specifieke producten ook goed geaccentueerd worden. Maar zowel inbouwspots als plafondspots zijn niet heel flexibel. Flexibiliteit bereikt u wel met railverlichting. U kunt door uw gehele winkel rails aan het plafond hangen, met hieraan railspots. De spots zijn eenvoudigweg over de rail te schuiven naar de plek waar u wilt. Railverlichting is ook ideaal als u regelmatig de indeling van uw winkel wijzigt. Dit voorkomt dat u telkens lampen van muren moet schroeven om vervolgens weer op een andere plek te monteren.

7. Fiscale voordelen door gebruik van LED verlichting

LED verlichting is de zuinigste verlichting die er te koop is. Wanneer u alle verlichting in uw winkel vervangt door energiezuinige LED verlichting, bespaart u niet alleen op de energiekosten, maar geniet u ook van een fiscaal voordeel. Iedere ondernemer heeft namelijk recht op een Energie-Investeringsaftrek (EIA). Deze aftrek is speciaal voor ondernemers die investeren in duurzame middelen en LED verlichting is hier onderdeel van.

8. Kies de juiste lichtkleur van uw LED verlichting

Bij de klassieke gloeilamp lette u op het aantal watts van de lamp. Dit gaf ongeveer de lichtsterkte aan. Bij LED verlichting moet u letten op de lichtkleur. Dit gaat niet om diverse kleuren, maar om de felheid van de witte kleur van LED verlichting. Dit wordt gemeten in Kelvin (K). Een LED lamp tot 3.000K geeft een warm witte kleur en is te vergelijken met de vroegere halogeenlampen. Dit kan op sommige plekken in uw winkel, maar het is vaak onvoldoende om winkelrekken goed te verlichting. U kunt dan beter kiezen voor neutraal wit of soms nog beter koel wit. Vaak wordt in winkelruimtes gekozen voor normaal wit, wat overeenstemt met daglicht. Zeker wanneer u kleren verkoopt is dit aangewezen. Warm wit kan immers een ander kleureffect geven op kleren en achteraf kan uw klant, eenmaal hij buiten is, een andere kleur van de gekochte kledij waarnemen.

9. Verlicht ook het achterste gedeelte van uw winkel

Veel winkelpanden zijn diep. Het spreekt voor zich dat u de meest verkochte en mooiste artikelen vooraan in de winkel plaatst en dat u het voorste gedeelte van de winkel ook het beste verlicht. Maar hierdoor krijgt het achterste gedeelte van uw winkel nauwelijks aandacht en heeft u een donkere inkijk in uw winkel. Zorg daarom dat het gedeelte achter in de winkel net zo goed verlicht is als het voorste gedeelte.

Door de jaren heen verandert uw winkel. Soms drastisch en soms gaat het om een detailwijziging. Om bij te blijven, is het noodzakelijk dat uw verlichting met de tijd mee verandert. Laat u daarom altijd op de hoogte stellen van de laatste trends en innovaties op het

gebied van verlichting en verander op een geschikt moment van verlichting. Kies daarom voor flexibele verlichting zoals railspots die gemakkelijk te vervangen zijn.

Read more

Local News