Blijvend afvallen: hoe pak je dat aan?

Share

Bijna iedereen die wel eens zijn of haar best heeft gedaan om wat kilo’s kwijt te raken kent de frustratie: je doet zo je best om af te vallen, maar zodra je dieet erop zit, zitten die kilo’s er zo weer aan. Zonde van je moeite, en ook nog eens niet echt gezond voor je lijf. Maar hoe moet je het dan aanpakken, blijvend wat kilo’s kwijtraken? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Ga niet meer op dieet. Afvallen zonder dieet is meestal namelijk veel verstandiger.

Afvallen zonder dieet: hoe dan?

Het zal je waarschijnlijk erg aantrekkelijk in je oren klinken: afvallen zonder dieet. Dat betekent gewoon lekker blijven eten wat je nu al gewend bent, en toch gewicht verliezen. Ideaal! Maar niet helemaal hoe de vork in zijn steel zit, helaas. Bij stoppen met diëten moet je vooral denken aan stoppen met voor een afgesproken periode je eetgewoontes helemaal omgooien met als doel snel kilo’s kwijt te raken. Dat is namelijk niet zo gezond, en de resultaten zijn meestal ook verre van blijvend.

Wat beter is, is om gewoon eens kritisch naar je eetgewoontes te kijken. Ben je te zwaar, dan komt dat vaak doordat je meer calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk op een dag nodig hebt. Door je eetgewoontes blijvend aan te passen naar een niveau waarop dat meer in balans is, kun je voorkomen dat je steeds zwaarder wordt. Vaak gaat het om één of meerdere gezonde keuzes op een dag, of om een snackmoment dat je voortaan beter over kunt slaan. Kleine aanpassingen, die je vaak gemakkelijk je hele leven vol kunt houden. Geen dieet, gewoon goede gewoontes.

Niet afvallen, wel conditie opbouwen

Is de hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt in balans met de hoeveelheid die je verbrandt, dan blijft je gewicht stabiel. Wil je afvallen, dan zal je ervoor moeten zorgen dat je meer verbrandt dan je binnenkrijgt. Dat kun je doen door minder te gaan eten, maar in de meeste gevallen is het beter om wat meer te gaan bewegen. Daardoor werk je namelijk ook direct aan je conditie, en voorkom je dat je nog meer eetmomenten over moet gaan slaan, of producten moet gaan vervangen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel aan je conditie wilt werken, maar niet per se wilt afvallen. Of afvallen voor jou verstandig is kom je op een makkelijke manier te weten: even je BMI berekenen. Is dit prima, maar wil je wel wat extra conditie opbouwen, dan kun je wat extra gaan bewegen. Om te voorkomen dat je afvalt wanneer je dat niet wilt, kun je zeker op de dagen waarop je veel beweegt vervolgens iets extra’s eten om te voorkomen dat je ongewenst gewicht verliest. Natuurlijk kun je wel het beste iets gezonds eten, want zelfs wanneer je niet te zwaar bent is een snack vol vet en zout of suiker geen aanrader.

Read more

Local News