Detox in afkickkliniek om van de verslaving af te komen

Share

Detox is simpel gezegd het proces om de giftige stoffen van drugs of alcohol uit jouw systeem en lichaam te halen. Het is het proces dat jouw lichaam helpt ontnuchteren. Het maakt niet uit waaraan je verslaafd bent, zolang je probeert ervan af te komen ben je goed op weg. Een detox is vaak nodig om van een verslaving af te komen. Hoelang zo'n detox duurt en hoe het is samengesteld hangt helemaal af van de mate van verslaving. De afkickkliniek zal samen met jou een goed beleid uit stippelen.

Wat is het detox proces?

Detox kan niet in één keer gedaan worden, het is een opbouwend proces dat veel tijd nodig heeft. Het detox proces is te verdelen in drie stadia, namelijk:

  • Algehele screening

Zoals eerder aangehaald wordt in de afkickkliniek de mate van verslaving vastgesteld, alvorens de therapie uitgeschreven wordt. Na een grondige analyse van de staat van verslaving weten de artsen precies wat nodig is voor de behandeling.

  • Stabilisatie

Is er tijdens de screening bewezen dat er complicaties zijn of genezing eerst nodig is van onderliggende ziektes als diabetes of hoge bloeddruk? Dan wordt eerst daaraan gewerkt. Een detox is de moeilijkste periode. De lichamelijke gezondheid moet eerst stabiel zijn voor je kan beginnen met detoxen.

  • Behandeling

De detox behandeling kan van start gaan wanneer al het voorgaande rond is en op instructie van de artsen. Detoxen betekent dat je in deze periode helemaal geen alcohol of drugs zal gebruiken. Jij kan zelf kiezen of je thuis of in de afkickkliniek de detox wilt doen. Het wordt een zware tijd, want het lichaam zal in het begin absoluut niet meewerken. Thuis in jouw comfortzone detoxen is niet raadzaam als het om een jarenlange verslaving gaat.  

Bijwerkingen van detox

Detox heeft verschillende bijwerkingen, afhankelijk van de verslaving en de intensiteit ervan. Je zult de volgende bijwerkingen ervaren; braken, misselijkheid, trillingen in het lichaam, hallucinatie, hoofdpijn en nog veel meer. Het lichaam moet alle giftige stoffen uitstoten. Het wordt zeker een zware periode en daarom moet je het onder supervisie van een arts doen. De artsen zullen medicatie voorschrijven om de bijwerkingen te verzachten.

Ook nabehandeling in afkickkliniek

Van een verslaving afkomen is een levenslang proces. Na de detox is het belangrijk dat je psychologische hulp vraagt. Zelfs na de detox kun je nog last hebben van bijwerkingen. Veel mensen worden agressief wanneer ze geen alcohol of drugs in het lichaam hebben. Met regelmatige individuele therapiesessies van de afkickkliniek kom je steeds dichter bij je einddoel.

Read more

Local News