Jazz een serieuze kans te geven

Share

Je jonge jaren liggen nu wel achter je. Dat betekent dus ook dat het genieten van top 40 hits ook wel achter je mag liggen. Het is tijd om je eens wat meer te verdiepen in de wat gevorderde muziekgenres. De goede rock heb je waarschijnlijk al ontdekt. Misschien heb je ook al wat met blues en soul. Daarom is het nu zaak om je eens op jazz te gaan richten. Het cliché dat het moeilijke, atonale muziek is, is namelijk totaal onterecht. Hier vind je waarom je jazz een kans moet geven.

Jazz heeft overal zijn invloed op gehad

In de eerste plaats is jazz luisteren een feest der herkenning wanneer je er het oor voor hebt. Wanneer je namelijk goed luistert, dan hoor je er de basis in van heel veel moderne muziek. Niet alleen letterlijk door de grote mate van sampling in bijvoorbeeld de house en de hiphop, maar ook op een wat dieper niveau. Veel vormen van het spelen van muziek zijn door jazzmuzikanten uitgevonden. Zo kan je dus bepaalde thema’s en ideeën terug horen die je kent uit je eigen favoriete platen die je bezit.

Ervaar de vrijheid en improvisatie van Jazz

Jazz kan je ook een leerschool bieden. De muziekstroming staat namelijk bekend om zijn grote mate van vrijheid. Improvisatie is bijvoorbeeld een belangrijk punt voor de grote muzikanten uit heden en verleden in dit genre. Dat kan je natuurlijk ook doortrekken naar allerlei andere zaken in je leven. Je kan door vrijheid en improvisatie de mooiste dingen bereiken, als je er maar de durf voor hebt om het te doen. Die durf hebben de grote helden van dit genre allemaal met elkaar gemeen. Trek daar dus je les uit. Zo kan je nog meer bereiken.

Een variant voor elke gemoedstoestand

Er is eigenlijk geen muzikale stroming die zijn gelijke kent aan jazz als het gaat om de vele substromingen die er zijn. Hooguit dat elektronische muziek in de buurt komt. Van jazz bestaat eigenlijk een variant voor elke gemoedstoestand. Dat betekent dus dat je er altijd naar kan luisteren, ongeacht de bui waar je in verkeert. Dat kan dus soms heel toegankelijk en vrolijk zijn, maar soms ook heel zwaar en ingewikkeld. Je raakt daardoor dus eigenlijk ook nooit uitgekeken op jazz. Er is zoveel te ontdekken en er blijft nog altijd nieuw werk verschijnen.

Kijk naar grote en kleine sterren

Het is gemakkelijk om de grote sterren als Miles Davis en dergelijke te pakken en daar de hele jazzwereld aan op te hangen. Er is echter nog zoveel meer. Geef daarom hele poppy artiesten als Steely Dan ook een kans. Terwijl de echte improviserende sterren uit het midden van de twintigste eeuw die op het Blue Note platenlabel verschenen ook een echte kans verdienen. Door naar zoveel verschillende dingen te luisteren, kan je je wereld echt een flink stuk verruimen. Daar heb je ook op andere vlakken veel aan. Doe dit dus ook altijd.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News