Er zijn van die klussen in en om het huis die je vaak veel te lang uitstelt. Gewoon, omdat je misschien niet eens in de gaten hebt dat ze moeten gebeuren. Of je weet het wel, maar je ziet op tegen de tijd die het kost, of de troep die het geeft.
Bij sommige klussen is het niet zo’n probleem als je ze (te) lang laat liggen. Maar in andere gevallen kan het steeds maar uitstellen van een klus ervoor zorgen dat je uiteindelijk met veel meer werk komt te zitten.
Houd je dak in de gaten
Een klus die veel mensen uitstellen tot het eigenlijk al te laat is, is het repareren van dakbedekking, of het aanbrengen van nieuwe. De reden dat de meeste mensen pas in actie komen als het al te laat is, is dat je meestal pas in de gaten hebt dat er iets op het dak niet in orde is, als je er binnen last van krijgt. Als er tijdens een flinke regenbui opeens plassen op de bovenste verdieping staan, dan weet je dat het goed mis is. Goed mis, want de kans is groot dat op dat moment ook al schade is ontstaan aan je dak zelf, en niet alleen aan de dakbedekking. Daarnaast is sowieso je plafond na dit soort lekkage aan een nieuwe laag verf toe.
Had je dit kunnen voorkomen? Jazeker. Zeker bij een plat dak wordt aangeraden om regelmatig een kijkje te nemen en de dakbedekking goed te inspecteren. Zie je barsten of zijn er stukjes afgebrokkeld, dan moet je meteen actie ondernemen om lekkage te voorkomen. Wil je er wat minder omkijken naar hebben, kies dan als je de bedekking toch gaat vervangen voor EPDM in plaats van bitumen. EPDM folie gaat lang mee, tot wel 50 jaar, en geeft veel minder kans op beschadiging en daarmee lekkage.
Check ook je verfwerk regelmatig
Een andere klus die je niet te lang moet uitstellen, is het schilderen van de buitenboel. Verf is er niet alleen om de boel een leuk kleurtje te geven, het beschermt hout ook tegen invloeden van buitenaf. Met name regen en zon kunnen ervoor zorgen dat het hout wordt aangetast, en uiteindelijk gaat rotten. Zodra dit proces is ingezet, is het lastig te stoppen en heb je kans om met flinke schade te eindigen.
Check je geschilderde hout dus regelmatig, en schilder het (of laat het schilderen) zodra je ziet dat de laag begint te bladderen of simpelweg dof of beschadigd oogt.