MP3 spelers

Share

Meer weten over Fiio mp3 spelers? In deze blog wordt dieper ingegaan op MP3 spelers en de ommekeer die deze technologie gegeven heeft in de geschiedenis van geheugendragers om muziekbestanden op te slaan en af te spelen.

Draagbare muziek met MP3

Al decennia trachten technici iets te ontwikkelen zodat mensen hun favoriete muziek kunnen beluisteren waar zij maar willen. En met de komst van MP3 spelers kwam een droom uit. Maar wat was de geschiedenis waarvan de MP3 speler het resultaat was? Een kleine veertig jaar geleden was het cassettebandje dé uitvinding. Het cassettebandje was robuuster dan de grammofoonplaten en je kon het, naast thuis, ook in de auto of op een walkman beluisteren. Lege bandjes kostten niet veel vergeleken met een plaat, maar de geluidskwaliteit van zo'n bandje was als matig te omschrijven. Er kwam toen wel een vinding om ruis te onderdrukken, maar dan waren ook gelijk de hoge tonen verdwenen. Dubbele problemen waren er als je cassettebandjes ging afspelen met een walkman. Zodra de batterijen op raakten ging afspelen trager en klonk muziek lager. De mensen hadden in de jaren tachtig van de vorige eeuw hun favoriete muziek waar ze maar wilden, maar vraag niet hoe. Er moesten meer verbeteringen komen. De opvolger van de walkman was de discman. Daar ging geen cassetteband in maar een CD. De discman had als probleem dat het geen schokken kon verdragen, de CD sprong dan over. Zelfs rustig wandelen met een discman in je zak ging niet vlekkeloos. Problemen die MP3 allemaal niet heeft.

Comprimeren

Op de oude middelen kon maar een beperkte tijdsduur aan muziek. Met de plaat, en dan de langspeelplaat, minder dan een half uur muziek per kant. Zeg maar in z'n totaal drie kwartier muziek op één plaat. Bij het cassettebandje was de 90 minuten versie populair, want dan kon één langspeelplaat per kant. Wilde je echt lang en veel muziek luisteren, had je een aardig rek vol platen en cassettebandjes nodig. Er waren nog geen systemen om de bestanden kleiner te maken. Totdat MP3 kwam. Pas toen was het mogelijk om die ene CD van ongeveer 700 Mb te comprimeren tot een bestand van 60 Mb. Dit zonder verlies van kwaliteit, ook al is daar discussie over. Toen gingen de ontwikkelingen snel. Een MP3 speler is klein en vederlicht, het heeft een oplaadbare batterij die dagenlang vol blijft, het kan schokken verdragen, maar bovenal wat vroeger een heel assortiment van een muzieksoort in een platenwinkel was, past nu op een apparaat van enkele centimeters groot.

MP3spelers.nl

Toen met MP3 het kleiner maken van muziekbestanden mogelijk was, kwam tegelijk de MP3 speler. De meest bekende is de IPod. Er kwamen ook MP3 spelers met FM radio. Er kon veel muziek op en als dat niet genoeg was kon je het geheugen nog uitbreiden met de micro SD kaart. Een MP3 speler heeft tegenwoordig Bluetooth zodat er een draadloze hoofdtelefoon op aangesloten kan worden. De nieuwste MP3 spelers pakken zelfs WIFI zodat het mogelijk is om muziek te streamen. Na een lange weg is het eindelijk mogelijk om altijd en overal naar je favoriete muziek te luisteren, en dit van hoge kwaliteit. Wil je gaan voor de absolute topper onder de MP3 spelers, de Fiio is dan het bekijken waard. Zo heb je altijd je favoriete muziek bij de hand.

Read more

Local News