Rijd jij in een auto van de zaak?

Share

Er zijn in Nederland aardig wat werkgevers die hun medewerkers niet alleen belonen met een salaris, maar hen ook een auto van de zaak geven. Nou ja, geven, dat ligt wel wat genuanceerder dan dat. Veel bedrijven bieden werknemers, zeker degenen die ook zakelijk gebruik moeten maken van een auto, een leaseregeling aan. Met de auto die ze op deze manier gebruiken kunnen ze niet alleen hun zakelijke kilometers afleggen, maar als ze dat ook willen in hun eigen tijd rondrijden.

Wat is een auto van de zaak?

Veel mensen noemen aan auto die ze via een leaseregeling van de werkgever tot hun beschikking hebben een auto van de zaak. Feitelijk klopt dat niet helemaal. Onder een echte auto van de zaak beschouwen we doorgaans de echte bedrijfsauto’s. De kleine busjes, voorzien van opdruk van de werkgever, met daarin materialen die nodig zijn om het werk te kunnen verrichten. Of de personenauto’s, eveneens vaak voorzien van bedrukking, die in het bezit zijn van de werkgever, maar door werknemers mogen worden gebruikt om hun werkzaamheden buiten de deur te kunnen verrichten. Soms mogen zij deze auto’s ook mee naar huis nemen, maar het kan ook goed zijn dat deze aan het einde van de dag bij het bedrijf moeten worden achtergelaten.

De meeste mensen die via hun werkgever een auto kunnen gebruiken, maken echter gebruik van een leaseregeling. Hierbij zijn de auto’s niet echt het eigendom van de werkgever, maar hebben zij slechts een regeling met een leasemaatschappij opgezet. Hoe de kosten precies worden geregeld en eventueel verdeeld tussen werkgever en werknemer, daar worden in het contract heldere afspraken over gemaakt.

Wat zijn de voordelen?

Vrijwel iedereen die via de werkgever een auto kan uitkiezen doet dit. Een auto zakelijk leasen is voor de meeste mensen namelijk aantrekkelijker dan er zelf eentje kopen.

Alhoewel de voorwaarden per werkgever en functie kunnen verschillen, worden de meeste mensen er beter van als ze kiezen voor een lease auto zakelijk, ten opzichte van het aanschaffen en gebruiken van een eigen auto. Ten eerste is er geen sprake van een aankoopbedrag, en is het dus ook niet nodig om een eventuele lening met rente af te sluiten. Daarnaast vergoeden veel werkgevers de brandstof, de verzekeringen en de belastingen voor een heel groot deel, wat een hoop geld kan schelen. Bovendien kunnen er belastingvoordelen zitten aan het leasen van een auto, zeker als je voor een zuinige variant kiest, en draai je zelf vaak niet voor de eventuele schade op. Biedt jouw werkgever je een leaseregeling aan, dan is het dus zeker aan te raden om deze eens goed te bekijken en te berekenen hoeveel goedkoper jij op deze manier uit gaat zijn.

Read more

Local News