Er zijn veel verschillende trainingsprincipes. Daardoor wordt het lastig om goed te bepalen wat je nu gaat helpen en wat totale onzin is. Lange tijd werd gedacht dat vooral altijd maximaal gaan de enige weg naar succes was. Langzaam maar zeker is daar wel een kentering in te zien. Bijvoorbeeld door terug te grijpen op de bodybuildingprincipes van de jaren 40 en 50 van de twintigste eeuw. Toen de grote sterren van die tijd drie keer per week een fullbodytraining deden. Of door het opkomende principe van ondertrainen, dat door sommige trainers wordt gepromoot.
Meer resultaten boeken
Wanneer je traint, dan word je altijd aangeleerd om binnen bepaalde repranges te blijven, het aantal herhalingen dat je maximaal moet kunnen doen. Wanneer dit bijvoorbeeld 3×10 is, dan moet de tiende herhaling op je tandvlees gehaald worden. Zo kan je volgens de geleerden je spieren maximaal laten groeien. Wat nu als je dat nu eens anders bekijkt. Bijvoorbeeld door wanneer je 3×10 aankunt juist voor 3×8 te gaan? Op die manier blijft er goede ruimte voor verbetering over. Het is een principe dat steeds meer aandacht krijgt in recente jaren. Velen zullen zich afvragen: werkt dit ook echt?
Regelmaat in je trainingen brengen
De belangrijkste reden waarom ondertrainen in opkomst is, is de keuze voor meer regelmaat. Het wordt steeds duidelijker dat regelmaat een grote factor in het bereiken van successen is. Wie keihard traint op maandag en tot het gaatje gaat, zal dat nog dagenlang voelen. Wie echter hard traint, maar binnen de kaders blijft, kan dinsdag nog een keer hard trainen, om dit woensdag en donderdag nog een keer te kunnen. Dat maakt het dus ook een aantrekkelijke manier om lekker bezig te blijven met sporten op dagelijkse basis. Een goede reden om in de werking ervan te geloven.
Groter volume over de week
Nu komt de sleutel. Wanneer je dus niet maximaal bent gegaan, maar daardoor wel drie of vier dagen kunt trainen, zal je totale trainingsvolume over de week veel hoger zijn. Omdat je binnen de kaders blijft zal je nooit maximaal verzuren. Waardoor je dus meer van je spieren kunt vragen in het totale plaatje. Het is bijvoorbeeld een manier die meer wordt toegepast bij MMA-vechters en kickboksers. De maximale spiergroei is voor hen immers per definitie al minder belangrijk. Voor hen is kracht, explosiviteit en stabiliteit vele malen belangrijker. Dit is wel een belangrijke nuance.
Algehele fitheid staat voorop
Uit de nuance in de vorige alinea kan je ook opmaken wat het verschil is tussen ondertrainen en maximaal trainen. Wanneer je grote, volle spieren wenst, dan zal je ze maximaal moeten belasten. Door ze volledig kapot te trainen zullen ze de meeste compensatie vertonen en word je groot en gespierd. Wanneer je echter niet op zoek bent naar het Schwarzenegger-lichaam, maar vooral je algehele fitheid in orde wil hebben, het Bruce Lee-lichaam, dan kan ondertrainen hier weleens een hele belangrijke rol in spelen. Je kunt veel meer uit je mogelijkheden halen op allround trainingsschema’s.
Meer energie gedurende de dag
Er is nog een andere reden waarom meer en meer in het relatief licht trainen wordt geloofd. Zo is het bijvoorbeeld zo dat maximaal trainen alles van je lichaam vraagt. Je wordt er dus niet direct energieker van, je raakt juist uitgeput. Anders is dan wanneer je er gewoon even lekker tegenaan gaat, maar binnen de kaders blijft. Daarmee pomp je je energie in je lichaam juist op. Wanneer je je dus niet superfit voelt in de ochtenduren, dan kan dat na ondertrainen in de middag heel anders zijn. De kans is groot dat je je dan juist lekker gaat voelen.
Ergens in het midden
Het is niet onverstandig om de waarheid ergens in het midden te zoeken. Wanneer je geen profsporter bent, maar vooral op zoek bent naar een mooi en gezond lichaam, dan is het sowieso geen goed idee om altijd tot de max te gaan. Je hebt ook nog een professioneel en een sociaal leven waar je aandacht voor moet hebben. Aan de andere kant is het ook geen geheim dat groei voortkomt uit het verleggen van je grenzen. Het is dus goed om binnen de kaders te trainen, maar wel te zorgen dat je desondanks altijd vooruitgang blijft boeken.
Zelf gaan testen in de sportschool
Het is slim om zelf te onderzoeken wat voor jou goed werkt. Bijvoorbeeld door de verschillende methodes zelf eens te gaan uitproberen. Wanneer je merkt wat voor jou lekker werkt, dan is dat een goede reden om hieraan vast te houden. Zo zal je zien dat je niet alleen veel bereikt, maar dat je je er ook nog eens heel lekker bij zal voelen. Dat is natuurlijk helemaal aantrekkelijk. Alle reden om dus ook ondertraining in je schema op te gaan nemen en zo maximaal fit te worden.