Waar moet ik op letten bij afsluiten zorgverzekering?

Share

Wie in Nederland woont dient er rekening mee te houden dat het afsluiten van een zorgverzekering verplicht is. Besluit je dit of ben je hier gewoonweg niet van op de hoogte, dan kan je dit letterlijk duur komen te staan. Heb je dan zorg nodig, dan ben je verplicht dit geheel uit eigen zak te betalen. En omdat zorg kostbaar is, kan de rekening dusdanig hoog oplopen dat het je in de financiële problemen brengt. Alle reden dus om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je maandelijks een vast bedrag. In ruil daarvoor krijg je de garantie de verzekeraar de kosten voor jou betaalt in het geval je direct zorg nodig hebt. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan. 

Basisverzekering versus aanvullende verzekering

Het is belangrijk dat je de verschillen kent tussen de mogelijke pakketten die de verzekeraar aanbiedt. In de basis heb je de keuze uit de basisverzekering of aanvullende verzekering. Wil je het voor jezelf zo voordelig mogelijk houden en verwacht je weinig tot geen zorg nodig te hebben dit jaar, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de basisverzekering. Dit is tevens de verzekering die op zijn minst verplicht is om af te hebben gesloten. Aanvullende verzekeringen kan optioneel voor gekozen worden. Elk jaar bepaalt de overheid hoe de basispakketten eruit moeten zien, en dus welke zorg erin is opgenomen. Alsnog kunnen zowel de details als kosten per verzekeraar en pakket flink verschillen. Je hierin verdiepen is dus noodzaak.

Deze zorg wordt vergoed vanuit basispakket

Mocht je een bepaalde gezondheidsissue hebben waar je de huisarts naar wilt laten kijken, dan hoef je je met de basisverzekering al geen zorgen te maken. Je bezoekjes zijn hiermee namelijk gewoon vergoed. Of je nu komt voor een ingescheurde teennagel of dat er uitgebreid onderzoek nodig is in het geval van een mogelijke ernstige ziekte, dat maakt hierbij geen verschil. Zorg is zorg. Verwijst de huisarts je naar de spoedeisende hulp, ook dan hoef je je om de financiën niet druk te maken. Spoedeisende hulp valt namelijk ook onder het basispakket. Sowieso wordt zorg voor de volledige 100% vergoed met het basispakket. Tenminste, als je aanklopt bij een gecontracteerde zorgverlener. 

Dit zijn de 4 basisverzekeringen van Univé

Nemen we Univé als voorbeeld, dan staan er 4 verschillende basispakketten klaar om uit te kiezen. Dit zijn respectievelijk de basisverzekering Zorg Select, Zorg Basis, Zorg Geregeld en Zorg Vrij. De voordeligste optie is Zorg Select. Deze verschilt een paar tientjes met Zorg Vrij. Mocht je van plan zijn om zorg af te nemen bij een aanbieder die niet onder contract staat bij de verzekeraar, dan is het extra belangrijk goed te selecteren op pakket. Voor Zorg Select geldt bijvoorbeeld dat dit voor slechts 60% vergoed wordt, terwijl het duurste pakket 100% biedt. In dit laatste geval dien je er overigens wel rekening mee te houden dat GGZ en verpleging en verzorging hierbuiten vallen. Hiervoor geldt een percentage van 90%

Read more

Local News