Woontrends voor 2024: oude interieurtrends weer populair

Share

Het lijkt erop dat we steeds vaker teruggrijpen naar interieurtrends van vroeger, want in 2024 zullen we elementen uit de jaren '70, de diepe kleuren van de jaren '20, en de recente urban jungle trend opnieuw gaan omarmen. Daarnaast zullen we ons meer dan ooit gaan richten op duurzaamheid als we kijken naar het inrichten van onze woningen. Hierbij wordt de focus gelegd op meubels uit kringloopwinkels en gerecyclede materialen. Wat we ook terug zullen gaan zien is dat rechte en hoekige vormen plaats zullen maken voor organische vormen. We vertellen je meer in dit artikel.

Ouderwetse kleuren weer helemaal in

Al enige tijd zien we de invloed van de jaren '70 terug in onze interieurs. Houten meubels met een verfijnde uitstraling en vooral de iconische lage cocktailstoeltjes zijn namelijk weer helemaal in trek. Met name de warme walnootkleur heeft al een tijdje zijn plekje veroverd in menig interieur. In zien we o.a. levendig oranje, aards terra en diepbruin terug. Dit zijn kleuren die altijd als ouderwets werden beschouwd, maar nu dus prima passen binnen een moderne en frisse stijl. Deze kleuren ga je terugzien op de muren, in het vloerkleed dat op de grond ligt, maar ook in de meubels. 

Verder zien we ook wijntinten, nachtblauw en smaragdgroen weer terugkomen. Wees niet bang om patronen te gebruiken; zelfs een klein visgraatmotief of blokpatroon kan het verschil maken tussen een luxe en een minder luxe uitstraling. En laten we het hebben over vloeren: visgraatpatronen zijn nog steeds ontzettend populair!

Duurzaam wonen

Het begrip "duurzaamheid" wordt van alle kanten naar ons toe geschoven en dat geldt ook voor ons interieur. Het is niet alleen interessant om tweedehands meubels te kopen bij kringloopwinkels of om je bestaande meubels op te knappen, maar we zien ook steeds meer duurzame alternatieven. Denk aan gordijnen die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen, tapijten van oude visnetten en meubels van hergebruikt hout. 

Ambachtelijk vakmanschap wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen kiezen voor handgemaakte meubels en accessoires, die met zorg voor de planeet zijn vervaardigd.

Organische vormen

Rechthoekige eettafels hebben al plaatsgemaakt voor ronde en ovale varianten, maar in 2024 gaan we nog een stap verder. Denk aan tafels met bladen die kronkels hebben, zelfs in de poten. Ook banken worden niet langer strak en recht, maar juist gebogen. Dit kan de hele bank betreffen of alleen het loungegedeelte. Leg er dan een van de mooie bijpassende goedkope vloerkleden onder en het plaatje is helemaal af. Kies voor behang met kronkelige patronen of gebruik verschillende kleuren verf om een patroon op de muur te creëren, wat resulteert in een zacht en dromerig interieur.

Buiten naar binnen

Ben je van plan om die groene muur, geïnspireerd door de urban jungle trend van twee jaar geleden, te vernieuwen? Doe het niet! Groen maakt een comeback in 2024, maar dan in een ander jasje. Met oog op duurzaamheid en een verbinding met de natuur (en omdat we de afgelopen jaren te veel binnen hebben gezeten), brengen we de buitenwereld weer naar binnen. In tegenstelling tot de zware metalen elementen en het grove houtwerk dat perfect past bij een urban jungle stijl, kiezen we nu eerder voor licht eikenhout en verfijnde stalen afwerkingen. Licht marmer wordt subtiel gebruikt in kleine tafeltjes en stoffen zijn van linnen of katoen in zachte, rustgevende tinten. Behang met bladmotieven is ook nog steeds passend, maar dan wel in een ingetogen vorm. Vergeet tenslotte niet om een bezoekje te brengen aan het tuincentrum, want planten in huis zijn onmisbaar!

Read more

Local News