Drink je graag wijn en vind je het leuk om zo nu en dan een nieuwe soort te proberen? Dan kun je waarschijnlijk nog wel even vooruit, want er zijn ontzettend veel wijnsoorten. Om te ontdekken hoe een ‘nieuwe’ wijnsoort smaakt, denk je misschien dat je hem moet proeven. Dit is niet het geval, want er zijn manieren om te achterhalen hoe een wijn smaakt zonder dat je hem proeft. In deze tekst leggen wij je uit hoe je dit doet.
Kleur van de wijn
Aan de kleur kun je vaak zien om wat voor soort wijn het gaat. Rode wijnen hebben een donkere, rode kleur, witte wijnen een blanke, lichte kleur en rosé wijnen een roze tot (licht)rode kleur. Als je weet welke wijnsoort je moet hebben, helpt het om naar de kleur te kijken. Toch vertelt de kleur je niet alleen om welke soort wijn het gaat. Bij witte wijnen kun je aan de kleur ook afleiden hoe ze smaken. Voor deze wijnen geldt vaak: hoe donkerder de kleur, des te voller de smaak.
Vorm van de fles
Wijnflessen zijn er in allerlei soorten en maten. De een is hoog en smal, terwijl de ander juist laag en bol is. Je verwacht misschien dat dit enkel voor de uitstraling is, maar dat is niet het geval. Aan de vorm van de fles kun je namelijk ook afleiden hoe een wijn smaakt. Zo heeft een Grenache in een slanke fles vaak een frisse smaak. Wijnen in een ronde fles zijn doorgaans juist voller van smaak. Niet gek dat rode wijnen vaak in dit soort fles zitten.
Omschrijving of informatie op het etiket
Aan de hand van de omschrijving bij een wijn of op het etiket van een fles, kun je ook afleiden hoe hij smaakt. De tekst verklapt namelijk veel over de inhoud van de fles. Zo wordt er vaak op of bij vermeld uit welk land de wijn afkomstig is en van welke druif hij gemaakt is. Soms wordt er in de omschrijving of op het etiket zelfs aangegeven bij welke gerechten de wijn lekker smaakt. Als je enige kennis van wijn hebt, kun jij je hierdoor misschien een voorstelling maken van de smaak.
Druif waarvan hij gemaakt is
Het is je vast bekend dat wijn van druiven wordt gemaakt. Doordat er allerlei druivensoorten zijn, smaakt bijvoorbeeld niet iedere witte wijn hetzelfde. Ben je een wijnkenner? Dan kun je aan de hand van de druif vaak al inschatten hoe hij smaakt. De druif Chardonnay geeft bijvoorbeeld een zachte en romige smaak aan wijn, terwijl de druif Pinot Grigio juist voor een frisse smaak zorgt.
Herkomst van de wijn
Naast de druivensoort kan ook de herkomst van de wijn je veel vertellen over de smaak. Neem bijvoorbeeld Chateauneuf-du-Pape. Deze wijnsoort komt uit de Franse regio Zuid-Rhône. Deze wijn heeft een krachtige, pittige smaak, maar met een zoet en fruitig tintje. Witte wijnen uit de regio Chablis hebben op hun beurt dan weer een wat ‘ziltige’ smaak.