De robot is de baas

Share

Al lange tijd wordt de mens bang gemaakt met de aanname dat de robot en de automatisering alle banen gaan overnemen. Daarbij werd vooral naar laaggeschoold werk gekeken. Dit blijkt in de praktijk wel even anders. Wat wil namelijk het geval? Bij Amazon bepaalt een robot het personeelsbeleid. Niet direct de functie die altijd verwacht werd. Maar of de mens hier nu direct blij mee moet zijn? Wat de robot precies doet is gemakkelijker te begrijpen wanneer je het hele verhaal kent. Om die reden is het goed om dit even helemaal op te nemen.

Werken met een algoritme

Algoritmes zijn allang niet meer vreemd in onze levens. We kennen het bijvoorbeeld van de aanbevelingen op Netflix, YouTube of Spotify. Dat algoritmes bovendien nog veel meer kunnen beslissen is waarschijnlijk ook wel bekend. Daarom dacht men er bij Amazon goed aan te doen om dit ook eens op het personeelsbeleid toe te passen. Op die manier is het dus mogelijk geworden om een robot te laten bepalen wie er wel of niet bij het bedrijf mag blijven. De toekomst van je broodnodige baan ligt daardoor dus wel in handen van een rekenmodel van een computer.

Een criterium om op te baseren

Het algoritme werkt ook nog eens heel simpel. Het bepaalt namelijk zijn beslissingen op een heel simpel cijfer. Het gaat er puur om of je de productiedoelstelling haalt of niet. Zit je aan de goede kant van de streep? Dan mag je blijven. Heb je wat tegenslag en red je het niet? Dan mag je gaan vrezen voor je baan. Dit klinkt natuurlijk wel heel zwart wit en dat is het natuurlijk ook. Daarmee zijn de voordelen en nadelen van deze methode ook direct duidelijk voor de werkvloer. Er zijn natuurlijk wel wat vraagtekens.

Een baas zonder mededogen

Eigenlijk kan je de computer van Amazon zien als de baas zoals die altijd in films en tekenfilms werd afgebeeld. De meedogenloze man of vrouw die geen greintje empathie kent en die iedereen die hem of haar niet rijker maakt zonder pardon op straat zet. Dit is dan ook wat er aan de orde is in de inpakloodsen van Amazon die over de hele wereld te vinden zijn. Mocht je dus een beetje zekerheid in het leven willen, dan is deze computer niet direct de partij die je daarbij zal gaan helpen. Neem dit dus mee.

De visie van de baas

Je vraagt je misschien af hoe de grote baas van Amazon hier dan over denkt. Om je een idee te geven, is het goed om te weten dat Jeff Bezos al meerdere malen heeft aangegeven het liefst helemaal zonder personeel te werken. Op die manier had hij ook geen last van de menselijke kuren die personeel nu eenmaal met zich meebrengt. Hoe het eraan toe gaat bij het bedrijf is inmiddels al in verschillende documentaires van undercoverjournalisten te zien. Of dit ook echt de toekomst van het werk in de wereld wordt, is de vraag.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News