Single malt en blended whisky: wat is het verschil?

Share

Single malt en blended whisky: elke drankliefhebber kent deze verschillende whisky soorten wel. Blended whisky’s hebben vaak een zachte en aromatische smaak. Single malt of kortweg malt whisky’s hebben een meer uitgesproken en ruige smaak. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze whiskey soorten? Waar komt hun benaming vandaan en hoe worden ze gemaakt? Hier lees je er alles over.

Wat is Single malt whisky?

Laten we om te beginnen een veelvoorkomend misverstand wegnemen. Veel mensen denken dat het label single malt betekent dat een whisky uit één partij of zelfs uit één vat komt. Dit is niet zo! Een single malt whiskey is samengesteld uit verschillende partijen whiskey , maar deze partijen komen wel van één destilleerderij. Ook single malt whisky is dus eigenlijk een blend (in het Nederlands een mix of mengsel). Het is alleen wel een blend van whisky’s van dezelfde destilleerderij.

Een tweede belangrijke eigenschap van single malt whiskey, is dat er enkel gerst in zit. Dit graan geeft de whiskey zijn uitgesproken en ruige smaak. De grondstof van elke whisky is mout of in het Engels malt. Dit is graan dat is ontkiemt en daarna is gedroogd. Hierdoor komen enzymen vrij, die later in het productieproces kunnen worden omgezet in alcohol. Met mout kun je onder meer bier, jenever en whisky maken. In single malt whiskey zit dus enkel mout dat is gemaakt van gerst. Bekende merken malt whiskey zijn bijvoorbeeld Glenfiddich en Glenlivet. Beiden komen uit Schotland.

Hoe verschilt blended whisky van single malt?

De betekenis van blended whisky, kun je eigenlijk al afleiden uit de naam. Het is een mix van verschillende whisky soorten van meerdere destilleerderijen. Producenten voegen deze whisky’s samen om een complexe en spannende smaak te creëren. Blended whisky’s zijn vaak heel aromatische en tegelijkertijd zacht van smaak. De basis van een blend is meestal een zogenoemde single grain whiskey . Dit is whiskey die is gemaakt van één graansoort. Hier worden vervolgens verschillende single malt whisky’s aan toegevoegd, om zo de perfecte smaak te maken.

Eén van de bekendste merken blended whiskey is The Famous Grouse uit Schotland. Deze whisky werd voor het eerst geproduceerd in 1896 door het familiebedrijf Matthew Gloag & son. Tegenwoordig produceert de The Edrington Group dit whiskymerk. Dit bedrijf heeft meerdere destilleerderijen en produceert dus ook verschillende merken whisky. Voor de Famous Grouse gebruiken ze onder meer single malt whiskey van de merken Highland Park en The Macallan. Deze destilleerderijen zijn allebei hun eigendom. Dit laat zien dat blended whisky’s tegenwoordig vaak worden geproduceerd door één bedrijf dat meerdere merken en destilleerderijen bezit.

Single malt of Single barrel?

Het verschil tussen blended whiskey en single malt is dus duidelijk. Het zijn allebei mengsels, maar de een komt van meerdere destilleerderijen en verschillende graansoorten terwijl de andere wordt gemaakt in één destilleerderij en van enkel gerst. Single malt whiskey komt dus niet uit één vat. Wil je een whiskey proberen die wel uit één vat komt, dan moet je Single Barrel whisky kopen. Hier worden er maar weinig van geproduceerd en ze zijn dus behoorlijk aan de prijs. Ben je niet super rijk, dan kun je dus beter een malt whiskey of een lekkere blend proberen.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News