Hertog Jan werkt met drie jeneverdestillateurs samen voor Grand Prestige Vatgerijpt 2019

Share

Speciaalbier met een nieuwe smaak, ontstaan uit Hollandse tradities

De Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan heeft dit jaar gerijpt in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Twee eeuwenoude, traditionele ambachten smelten zo samen. Sinds 2017 ontwikkelen de brouwers van Hertog Jan jaarlijks een eenmalige, exclusieve variant van hun kroonjuweel. Uit de Grand Prestige van dit jaar is in samenwerking met Hooghoudt voor het eerst een unieke jenever gedestilleerd. De drie varianten en het destillaat worden op 16 maart gelanceerd in Arcen.

Het Grand Prestige bier van Hertog Jan wordt met vier verschillende mouten gebrouwen en door het lange rijpingsproces ontwikkelt het een smaak die doet denken aan een oude portwijn. Voor de edities van dit jaar zijn er vanuit Groningen, Dordrecht en Baarle-Nassau houten vaten, ruim veertig per distillateur, aan de brouwerij in het Limburgse Arcen uitgeleend. In dezelfde vaten waar de Grand Prestige van Hertog Jan acht maanden lang op smaak is gekomen, hebben in een eerder leven de korenwijn, rogge genever en gerstemoutwijn van respectievelijk Hooghoudt, Zuidam en Rutte gerijpt.

Hertog Jan Meesterbrouwer Gerard van den Broek is trots op deze ambachtelijke samenwerking. In smaaksessies hebben van den Broek en de drie destillateurs onderzoek gedaan over hoe hun generatielange kennis over smaak het beste toegepast kon worden. Het uitgangspunt was de smaak van het bier. ‘De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt.’

Oprichter van de Academie voor Gastronomie Peter Klosse, die promoveerde aan de Universiteit Maastricht met een proefschrift over smaak, ligt toe wat voor effect een dergelijk rijpingsproces heeft: ‘Wanneer je proeft ontdek je dat aroma’s en smaaktonen zich blijven ontwikkelen.’ Tijdens het drinken van een complexe drank als Grand Prestige Vatgerijpt zal je dus steeds meer smaakverschillen waarnemen.

Hertog Jan grand prestige

 

Dat bier en jenever al eeuwenlang in Nederland aanwezig zijn is bekend. De laatste jaren zijn de twee dranken echter weer volop beweging.‘Beiden zitten in de lift en er is steeds meer interesse in uniek speciaalbier’, legt Gerard van den Broek uit.  Daarnaast heeft het grote smaakspectrum van jenever ervoor gezorgd dat de traditionele Hollandse drank de laatste jaren ook in het buitenland steeds meer wordt ontdekt. Gecombineerd met de groeiende belangstelling voor ambachtelijk bierbrouwen, is deze editie van Grand Prestige Vatgerijpt een hedendaagse verankering van oeroude Nederlandse tradities.

Grand Prestige Vatgerijpt is verkrijgbaar in de brouwerij en online. De drie varianten van 2019 en de speciale Grand Prestige Jenever, worden op zaterdag 16 maart gelanceerd in de Hertog Jan brouwerij te Arcen.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News