Slimme dieren?

Share

Wie is de slimste al jarenlang is een een strijd gaande tussen katten en honden liefhebbers. Zijn katten slimmer dan honden, of is het andersom? Hoewel er onder vrienden en familieleden soms hevig discussie kunnen ontstaan, heeft een groep wetenschappers proberen het bewijs verzamelen om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden.

Als onderdeel van een amerikaanse studie door onderzoekers, samengesteld uit een groep internationale wetenschappers, die de hersenen van verschillende dieren analyseerden , waaronder katten en honden, om te zien welke dieren het grootste aantal neuronen in hun hersenschors hadden. De reden waarom dit gedaan is is dat de hoeveelheid neuronen kan corresponderen met ‘doelen stellen en plannen’.hond of kat

Het resultaat? Sorry, katteneigenaren, maar de studie stelt dat honden slimmer zijn dan katten omdat honden ongeveer 530 miljoen corticale neuronen hebben, terwijl katten er ongeveer 250 miljoen hebben.

“Ik geloof dat het aantal neuronen dat een dier heeft, en vooral in de hersenschors, bepalend is voor de rijkdom van hun interne mentale toestand en hun vermogen om te kunnen voorspellen met wat er gebeurt op basis van ervaringen uit het verleden,” zei Suzana Herculano-Houzel , universitair hoofddocent psychologie en biologische wetenschappen aan de Universiteit van Vanderbilt te America

Het onderzoek wijst uit dat: “De bevindingen betekenen dat honden het biologische vermogen hebben om veel meer flexibel en complexere dingen in hun leven kunnen doen dan katten. Op zijn minst hebben we nu een biologisch onderbouwing in de discussie over wie het slimst is, katten of honden.

De studie keek ook naar de hersenen van andere vleesetende soorten, waaronder hyena’s, leeuwen, bruine beren, mangoesten, wasberen en fretten.
Op basis van de gegevens konden de wetenschappers “voorspellen dat honden van de hier onderzochte maten met hun grotere aantal neuronen in de hersenschors meer complexe en flexibele kennis zouden moeten hebben dan katten.”

bronnen: https://www.mensjournal.com/adventure/dogs-vs-cats-which-are-smarter-scientists-have-an-answer/ en
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnana.2017.00118/full

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News