Waarom ambitie hebben op de werkvloer belangrijk is

Share

Je kunt je leven lang ’s ochtends inklokken, de dagelijkse handelingen gedachteloos langsgaan en ’s avonds uitklokken. Aan het eind van iedere maand ontvang je je loonstrook en na je 66e stop je ermee. Dat kan. Er zijn alleen maar heel weinig mensen heel gelukkig van geworden. Anders is dat wanneer je ambitie hebt. Met ambitie als drijfveer haal je namelijk meer uit jezelf en je leven. Dit geldt nog meer op de werkvloer dan op heel veel andere plekken. Alle reden om dus eens nader te bekijken wat ambitie voor jou in je werk kan doen.

Duidelijke doelen voor jezelf stellen

Het belangrijkste voordeel van ambitie hebben is waarschijnlijk wel dat je doelen durft en wilt stillen. Die doelen geven je een punt aan de horizon waar je naartoe kunt werken. Daarmee heeft je leven als vanzelf al meer zin. Dit staat zelfs volledig los van het soort doel dat je stelt. Het gaat er meer om dat je een punt hebt om naartoe te werken dan wat het punt waar je naartoe inhoudt. Het houdt je bijvoorbeeld op de been om door te zetten en het niet zomaar allemaal op te geven. Dit heeft veel waarde.

Verder komen dan je dacht

Het volgende voordeel dat je kunt ervaren door ambitie op de werkvloer vloeit eigenlijk uit het voorgaande voordeel voort. Je kunt namelijk met dank aan ambitie veel verder komen dan je ooit had gedacht. Een leidinggevende functie vervullen bijvoorbeeld. Misschien had je nooit gedacht dat dat voor jou was weggelegd, maar wat je hebt gedaan heeft er wel toe geleid dat jij hier nu gekwalificeerd voor bent, dus nu ligt die kans er voor jou. Of misschien word je wel eigen ondernemer omdat jij het beter kan dan je werkgever. Ambitie laat je zien dat je mogelijkheden eindeloos groot zijn.

Zingeving aan alles wat je doet

Ambitie zorgt er ook voor dat je meer en meer bezig bent met zingeving. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het bijvoorbeeld juist ambitie die tot verbetering leidt. Verbetering is altijd goed, anders zou het niet verbetering heten. Dit is immers iets heel anders dan verandering. Wanneer je over voldoende ambitie beschikt, kan je dus voortdurend proberen te zorgen dat jij en de wereld om je heen beter worden dan ze waren. Dit is een hele goede eigenschap waar niet alleen jij, maar ook allerlei anderen profijt van kunnen hebben. Dit is waardevol.

De juiste balans vinden

Wat wel heel belangrijk is als het om ambitie gaat, is dat je goed leert inschatten tot hoe ver je kunt gaan. Doorzetten en doorbijten is goed, maar ieder mens heeft een limiet. Stress en dergelijke aanverwante klachten komen voort uit te ver door willen zetten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Dat betekent dat het essentieel is om de juiste balans te vinden. Wanneer je een periode flink hebt doorgezet en een doel hebt bereikt, dan is het ook belangrijk om wat stoom af te blazen en even de rust te nemen om jezelf weer op te laden voor het volgende doel.

Jeroen
Jeroen
Jeroen een moderne man ten top. Online altijd opzoek naar de laatste nieuwtjes en als moderne man een genieter van het moderne leven vragen aan Jeroen? : info@modernemannen.nl

Read more

Local News