Zakelijke kleding, zo kleed je je optimaal

on

Je dagelijks succes op de werkvloer hangt niet alleen af van je kunde, maar zeker ook van je voorkomen. Dit is voor mannen net zo belangrijk als voor vrouwen. Denk er maar eens over na hoe je hier zelf tegenaan kijkt en wees daarbij vooral eerlijk tegen jezelf. Gedaan? Mooi. Nu je dus duidelijk hebt hoeveel waarde dit heeft, is het slim om eens te gaan bekijken wat je dus zelf voortaan allemaal in je garderobe moet hebben om meer succes op de werkvloer te kunnen gaan boeken. Een slimme zakelijke kleding keuze kan immers wonderen voor je verrichten.

Eerste schifting

Een aantal dingen moeten in ieder geval direct alvast uit de weg worden geruimd. Een aantal items zijn immers per definitie geen goed idee. Ongeacht je functie of het weer. Denk aan slippers, korte broeken, trainingspakken en te korte topjes. Al kan een trainingspak voor een personal trainer dan wel weer flink handig zijn. In alle andere situaties is het echter niet aan te raden. Probeer in ieder geval altijd representatief te zijn. Wanneer je daarvoor zorgt, dan ben je alvast op de goede weg. Dat neemt niet weg dat er wel nog een aantal andere factoren zijn waar je aan moet denken.

Pas je zakelijke kleding aan

In de eerste plaats is het belangrijk om je zakelijke kleding aan te passen aan de omstandigheden. Het gaat dan niet om warm weer of koud weer, maar bijvoorbeeld om je functie en je functieniveau. Wanneer je hoger op de lader komt, kan het bijvoorbeeld belangrijker worden om een pak te dragen. Je kunt dit natuurlijk leren wanneer je binnen het bedrijf de Je eigen “tone of voice” vinden maatschappelijke lader beklimt, maar wanneer je nieuw op een functie solliciteert, dan kan het slim zijn om te proberen om in ieder geval wat informatie hierover in te winnen. Dit vergroot je kansen namelijk aanzienlijk.

Maak het jezelf niet lastig

Pas je aan aan de omgeving waar je in terecht bent gekomen, maar maak het jezelf vooral niet te lastig. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je er goed aan doet om altijd zakelijke kleding te kiezen die je een bepaalde mate van comfort geeft. Zoals eerder aangegeven ga je niet direct gekleed als een succesvolle man als je op je werk in een korte broek aankomt, maar dat neemt niet weg dat passende zakelijke kleding die ook een beetje warm is wel aan te raden is. Daarmee voorkom je dat je je ongemakkelijk voelt en kan je gewoon je focus op je werk houden.

Groei mee

Omdat het als het goed is zo loopt dat je laag op de ladder begint en gedurende je loopbaan iedere keer een trede gewonnen wordt, is het ook goed om je hierop te blijven kleden. Zorg dus dat je garderobe meegroeit met de functie die je hebt. Dit moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen. Als je een doel hebt bereikt is het niet de bedoeling om je te laten gaan zodat je dus een maat groter moet kopen. Waar het wel om gaat is dat je de juiste zakelijke kleding kiest die past bij de uitstraling van je functie.

Iets persoonlijks

Dat je je aanpast aan wat gebruikelijk is en wat passend is, betekent natuurlijk niet dat je niet jezelf mag zijn. Sterker nog, het is sterk aan te raden om ook een persoonlijke tint aan je outfits voor op de werkvloer te geven. Je persoonlijkheid is immers ook je kracht en het heeft je in belangrijke mate gebracht waar je nu bent. Dit mag dan ook best in je zakelijke kleding keuze doorschemeren. Het is altijd goed om hier voldoende aandacht voor te blijven houden. Vooral op de lange termijn zal dit je in grote mate helpen. Dit kan je op allerlei manieren verzorgen.

Foto Gregory Hayes van Unsplash

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.